IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
21:10 | 31 декември 2016
Обновен: 09:07 | 18 април 2024

Застраховките според броя на катастрофите

През 2016 г. значително бяха модернизирани информационните системи

По материала работи: Борис Проданов
Застраховките според броя на катастрофите

Застрахователите ще могат да ползват данните от информационните масиви на МВР, което ще ускори издаването на полиците по "Гражданска отговорност". Това е посочено в отчета на Комисията за финансов надзор (КФН) за 2016 г. Наред с това обаче компаниите ще могат да предложат цени на застраховката "Гражданска отговорност" според катастрофите, които е причинил всеки водач, коментираха от бранша.

 

"От страна на КФН работата по подготовката на съответната наредба е извършена. Все още се очакват действия от страна на Министерство на транспорта и МВР, за да бъде наредбата гласувана окончателно. Затова все още не може да се говори за конкретни срокове кога това ще се случи", коментираха от КФН за "Стандарт".

 

През 2016 г. значително бяха модернизирани информационните системи на застрахователния пазар, пише още е в отчета на ведомството. С въвеждането на данните от талона на превозното средство автоматично се попълват и данните в полицата, което ще намали грешките и е в интерес на потребителите. По отношение на "Гражданската отговорност" вече функционира база данни за предявените и изплатените претенции от всички застрахователи, което дава възможност на КФН в реално време да следи движението по всяка предявена претенция и освен това да има ясна представа за резервите на отделните застрахователи и капацитета им да плащат обезщетения по "Гражданска отговорност" и Автокаско.
standartnews.com

Коментари

Новини Варна