IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
09:18 | 27 ноември 2014
Обновен: 11:59 | 18 април 2024

Калфин твърд, иска ръст на минималната заплата от 2015 г.

Не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи, твърди той

По материала работи: Лиляна Трънкова
Калфин твърд, иска ръст на минималната заплата от 2015 г.

Въпреки че проектобюджетът за 2015 г. не предвижда повишаване на минималната работна заплата догодина, социалният министър Ивайло Калфин не се е отказал от ръста ѝ още от 2015 г.
„Да, ще продължавам да настоявам за нарастване на минималната заплата от догодина“, каза Калфин в интервю за Investor.bg.
Според него в това предложение се крие много икономическа логика, „защото ниските доходи водят до това, на което сме свидетели през последните 15 месеца – стагнация, дефлация, ниско потребление“.
По думите му това е само първоначалното предложение на финансовия министър, което предстои да се обсъди и да мине през комисии.
Калфин не харесва проектобюджета и в частта му за възрастта за пенсиониране.
"Най-малкото в момента трябва да се помисли за облекчаване на хората в предпенсионна възраст. Увеличението на възрастта за пенсиониране точно на тези хора ще се отрази много зле. Според мен възможности за по-ранно пенсиониране трябва да бъдат предвидени. Ще настоявам хората, които са пред пенсия, да имат възможност да компенсират и то основно за възрастта. Защото стаж може да се купи, но възрастта е незаобиколим фактор и в това отношение трябва да има някакво облекчение, за да могат хората да излязат в пенсия“, каза Калфин.
Социалният министър е убеден, че доходите в България задължително трябва да растат. Същевременно той не е съгласен, че това трябва да се обвързва само с производителността на труда, както става в последните години.
„Убедихме се, че не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи. Така че всички мерки за увеличаване на доходите трябва да се стимулират, като водещ трябва да бъде частният сектор“, каза още Калфин за Investor.bg.

Цялото интервю вижте в Investor.bg

 

 

Коментари

Новини Варна