IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
11:21 | 11 януари 2015
Обновен: 10:34 | 24 април 2024

Кои храни поскъпнаха и поевтиняха през 2014-а?

Цената на доматите на едро е по-висока с 36% спрямо 2013 г.

По материала работи: Лиляна Трънкова
Кои храни поскъпнаха и поевтиняха през 2014-а?

Цените на едро на основни хранителни стоки отбелязаха спад през 2014 г., показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА. Въпреки това при някои продукти има и сериозен ръст – например оранжерийните домати са поскъпнали с 36 на сто спрямо предходната година.

Почти през цялата 2014 година Индексът на тържищните цени (ИТЦ) остава под нивото от предходните 2 години и се доближава до стойностите от 2011 г., показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА.

През декември 2014 година цените на хранителните стоки на едро остават по-ниски спрямо декември 2013 година и 2012 година.

Към 20 декември, малко преди Коледа, Индексът на тържищните цени беше на ниво 1.345 пункта, което е малко под нивото от същия период на декември 2013 г. (1,360 пункта).

В сравнение с 2012 г. обаче, стойностите са значително по-ниски - тогава ИТЦ е бил 1,456 пункта, което е спад с около 8 на сто.

Цените на едро на млечните произведения през декември 2014 г. се движат около нивата от предходната година с леко колебание надолу в интервала 2 - 4 на сто като само при цената на маслото е отчетен ръст на годишна база от 5,5 на сто.

При цените на месните произведения се наблюдава спад на годишна база с около 7-9 на сто, поевтиняване има и при пилешкото и при свинското месо с около 4 на сто.

Цените на основните хранителни стоки захар, олио, брашно и яйца запазват низходящ тренд, като поевтиняването на захарта на годишна база е 33 на сто, на олиото 11 на сто, на брашното 3,5 на сто, а в цената на яйцата няма промяна.

През последните 4 години се наблюдава трайна тенденция на спад на цената на захарта. През декември 2014 г. стойностите са най-ниски за същия месец на последните пет години.

Аналогично едвижението на цената на олиото. От втората половина на 2012 г. цената му пада и спрямо декември на последните пет години цената на олиото през тази е най-ниска.

Независимо от колебанията на цената на брашното през годините, стойностите през месеците декември за периода 2010 - 2014 г. се движат около едно ниво. В сравнение с предходните години стойностите през този декември са най-ниски, но с незначителна разлика от 3-4 ст./кг.

От средата на 2011 г. цената на фасула трайно се движи нагоре. Трендът се обръща през втората половина на 2014 година. В резултат на това стойностите през декември 2014 г. са по-ниски, спрямо същия месец на миналата година, но остават на много по-високо ниво спрямо декември 2010 - 2012 г.

Нетипично за есенния сезон през тази година се наблюдаваше спад на цената на млечните произведения. През ноември и декември има известно покачване на стойностите, но в сравнение с декември миналата година цената на сиренето е по-ниска, но остава на по-високо ниво спрямо същия месец на предходните години.

Като цяло тенденцията при движението на цената на свинското месо през декември за последните години е възходяща. И през 2014 г. трендът се запазва, като стойностите са по-високи, но остават под нивото от декември 2012 г., когато цената на свинското месо, както на международния, така и на вътрешния пазар, отбеляза пикови стойности.

При зеленчуците най-голямо поскъпване на годишна база се отчита при зелето - 94 на сто и цена достигаща до 0,80 лева за килограм. Покачването на цената на зелето се дължи на обилните дъждове, които са съсипали реколтата. В много райони на страната високата влажност е довела до загниване на зелките и поява на различни вредители, които са направили зеленчука непродаваем.

 

Коментари

Новини Варна