IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
16:27 | 19 юни 2020
Обновен: 01:07 | 27 април 2024

Безлихвени кредити за над 35 млн. лв. са отпуснати на физически лица

ББР е готова с пакет за подкрепа и на публичния сектор, включително за общини и държавни администрации

По материала работи: Ставри Таргов
Безлихвени кредити за над 35 млн. лв. са отпуснати на физически лица

Към средата на юни търговските банки са отпуснали 8 459 безлихвени кредита на физически лица. Те са на стойност малко над 35 млн. лв. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в парламента в отговор на въпрос на депутат от БСП. По думите му две трети от одобрените заявления са на служители в неплатен отпуск, а останалите – на самоосигуряващи се лица.

 

Общият бюджет на програмата е 200 млн. лв., припомни икономическият министър, а Българската банка за развитие (ББР) гарантира, но не одобрява заемите. Максималният размер за кредит е 4 500 лв., които са за период от 5 години. Гратисният период е минимум 6 и максимум 24 месеца. Всяко лице има право на един кредит без обезпечения.

 

Към момента са сключени споразумения с 11 търговски банки, като одобреният от тях лимит за гарантиране е малко над 140 млн. лв., съобщава Investor.bg.

С решение от сряда правителството облекчи достъпа до безлихвени кредити до 4500 лв. по програмата за заеми без лихва от търговските банки за хора загубили работата си поради пандемията от коронавирус.

 

Министрите предложиха достъп до безлихвеното кредитиране да имат лица, които отговарят на изискването да са страна по трудово правоотношение в последните 6 месеца преди кандидатстването за кредит. Това изискване се отнася само за лицата по трудов договор.

 

С новите предложения на кабинета се създава възможност достъп до Ппрограмата да имат, както лица с платени осигурителни вноски, така и лица, които имат декларирани, но неплатени осигурителни вноски, за период от поне 6 месеца преди кандидатстването за кредит.

 

По думите на Емил Караниколов хората се възползват и изключително положително започва да се работи по програмата.
ББР е изготвила пакет за подкрепа и на публичния сектор, включително общини и държавни администрации. А от днес микро и малките предприятия ще започнат да получават средства по схемата за държавни грантове.

 

Още бизнес новини на Investor.bg

Коментари

Новини Варна