IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
14:07 | 14 декември 2020
Обновен: 08:26 | 26 март 2024

Не поръчвайте по интернет уреди за предпазване от COVID-19

Такива устройства да се вземат само след препоръка на личния лекар или от аптека, съветват от "Активни потребители"

По материала работи: Ставри Таргов
Не поръчвайте по интернет уреди за предпазване от COVID-19

При уредите за измерване на кислорода в кръвта и сърдечния ритъм съществува риск да закупим некачествен уред по интернет. За това предупреди Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация Активни потребители.

Той съобщи, че вече има видеа, които показват това и за пример даде продукти, които измерват кислорода дори на четка за зъби.

„Дори ако уредът е изряден, то може да допуснем грешка при използването му, но и най-важното – на такъв уред не може да се разчита като диагноза – това е работа на лекарите“, коментира експертът.

Богомил Николов съветва такива устройства да се вземат само след препоръка на личния лекар или от аптека.

„Тези, които се продават по интернет, не е препоръчително да се купуват. Би било добре, ако на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има списък с одобрените такива устройства“, коментира изпълнителният директор на „Активни потребители“. Той посочи, че това се прави от фирми, които след това предлагат такива устройства за реимбурсиране.

Николов коментира още, че в интернет се предлагат много други фалшиви продукти срещу Covid-19 , като душове, лампи и изтривалки, които предпазват от коронавируса, и заяви, че това е тенденция по цял свят и тя ще продължи.

„Хората трябва много да внимават. Много е важно сега при празничните пазарувания големите вериги магазини да осигурят дистанция между пазаруващите и да има служител, който да следи за този ред", посочи още Богомил Николов.

„Започнахме изследване на дезинфектантите какво е тяхното качество, като трябва да кажем, че мокрите кърпи не могат да играят тази роля за дезинфекция, защото активните вещества в тях не са в достатъчен обем“, категоричен е експертът и съобщи, че „Активни потребители“ започват инициатива и разяснителни публикации на сайта си за продукти, свързани с Covid-19.

Той е на мнение, че сега акцентът трябва да бъде върху дезинфектантите в големите търговски вериги, като най-важно за хората е, когато ги използват, „да не ги докосват там където всички са пипали“. По думите му много от видовете вече са регистрирани като биоцидни и това може да се види от етикета, където има номер за биоциден продукт.

Богомил Николов съобщи и за нелоялни търговски практики на мобилни оператори, при които потребителите губят промоциите след изтичане на договора, и това се коментира с Комисията за регулиране на съобщенията, съобщава Investor.bg.

Коментари

Новини Варна