IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
08:40 | 19 декември 2020
Обновен: 14:41 | 25 април 2024

Чартърните полети не са забранени

Вече сваляме автобусните програми за Коледа и Нова година, хората се отказват, жалват се туроператори

По материала работи: Ставри Таргов
Чартърните полети не са забранени

Чартърните и самолетни полети не са забранени с новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, която излезе вчера и важи до 31 януари 2021 г. Те не са организирани екскурзии, а начин на придвижване до крайна цел. Това обявиха за TravelNews от Министерството на туризма, които са обсъдили въпроса с Министерството на здравеопазването.

„По твърдения на туроператорите туристите купуват индивидуано пътуване. Всяка приемаща държава има своите изисквания към пристигащите, които от своя страна сами преценяват дали отговорят на поставените условия и ограничения.

Както и при завръщането им от различни дестинации има съответни правила за влизане в България“, се казва в становището на Министерството на туризма.

Мнението се подкрепя и от Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според него пътуванията с чартъри не попадат в обсега на забраната за организирани пътувания, защото авиокомпаниите могат да оперират и всеки може да си купи билет.

С удължената заповед от вчера се забраняват до 31 януари 2021 г. груповите туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти.

Туроператори и туристи бяха притеснени дали ще могат да пътуват с чартърните полети за Коледа, Нова година и през януари 2021 г. до няколко дестинации.

Такива има организирани до Малдивите, Египет, Тунис, Турция, Дубай (ОАЕ), през януари до Австрия и февруари до Занзибар (Танзания). Те са подготвени от туроператорите „Абакс“, „Аква тур“, „Онекс тур“, „Емералд травел“, „Тез тур“, „Екзотик холидей“, Luxutour, „Марбро турс“, Wonder travel и "Карта холидей", като се продават и от много други агенции.

Повечето места в самолетите вече са разпродадени, като офертите се предлагат на пазара от 3 месеца. Туристите се настаняват в различни хотели, според техния индивидуален избор.

Туроператорите са най-засегнатият сегмент от туризма, които реално не работят от март. Много от тях разчитаха на програмите за Коледа и Нова година, както в България, така и в чужбина. С удължаването на заповедта автоматично отпадат автобусните програми в страната и чужбина.

„Вече сваляме автобусните програми за Коледа и Нова година и хората се отказват. Пак изпадаме в ситуацията да връщаме пари, както през март и април“, заяви Евгения Димова, управител на туроператора „Делта тур БГ“ и член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“.

Самата Евгения Димова прекратява автобусната си програма за празнуване на Нова година в Албания. Местните власти там също са въвели вечерен час.

Отпадат още автобусните програми до Северна Македония, Турция и Сърбия. „Тотално сме отчаяни, защото няма никаква предвидимост за работа“, коментира Евгения Димова.

Туроператорът „Аполо“ също е свалил всичко за Нова година. От октомври насам паднаха 4 пълни автобуса с туристи за Турция заради мерките, каза Павлина Илиева, управител на компанията и председател на СТТА „Обединение бъдеще за туризма“. „Икономически е по-изгодно в момента да не правя нищо“, коментира тя. Според нея браншът се нуждае от прогноза поне за един месец напред в тази ситуация.

Байко Байков, управител на туроператора „Бохемия“ и член на УС на АБТТА обяви, че туристите по автобусни програми няма да могат да пътуват за Нова година и ще трябва да се предвижат самостоятелно.
 

Коментари

Новини Варна