IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Икономика
10:00 | 9 февруари 2021
Обновен: 23:16 | 6 май 2024

Заради коронакризата решиха: До 90 дни неплатен отпуск се зачитат за стаж

Така хората няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица

По материала работи: Ставри Таргов
Заради коронакризата решиха: До 90 дни неплатен отпуск се зачитат за стаж

До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през следващата година. Това предлагат депутати от ГЕРБ с поправки в Закона за извънредното положение.

Така хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. Освен това работодателите ще могат да ги задържат по-дълго на работа.

Заради пандемията държавата вече на два пъти удължи срока на неплатения отпуск до 60 дни, като преди това се зачиташе само месец.

Частните съдебни изпълнители да не могат да запорират помощите от държавата до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка, предвижда друго от предложенията. Причината е, че вече има сигнали за налагани запори върху помощта от 24 лв. на ден, подадени от омбудсманката.

Обсъжда се включването на нови мерки за бизнеса. След разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 млн. лв. са преведени към НАП миналата седмица, за да продължат плащанията към затворените сектори, отчете министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

В петък правителството е поискало от ЕК продължение на помощта и за февруари.

Министърът е обсъдил с работодателските организации как ще бъдат раздавани още 211 млн. лв. по REACT-EU за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса. Първата мярка трябвало да стартира до 10 дни. Според Лъчезар Борисов до бизнеса през Българската банка за развитие до момента са стигнали над 300 млн. лв.

Всички доставени количества от ваксината на “АстраЗенека” ще бъдат използвани за поставяне на първа доза и от тях няма да се пазят количества за реваксинацията. Това реши в понеделник Националният ваксинационен щаб.

По този начин ще бъдат обхванати повече хора и ще се ускори имунизацията. Според шефа на “Пирогов” проф. Асен Балтов така за 2 седмици могат да бъдат ваксинирани 300 000 души.

Втората доза от “АстраЗенека” да се поставя 10 седмици след първата, препоръча щабът. Окончателното решение е и да няма горна възрастова граница за поставянето на оксфордската ваксина в България, т.е. тя ще може да се прилага за всички над 18 г.

Ваксинационният щаб е решил още на членовете на ЦИК, както и на районните и секционните комисии, с които стартира трета фаза на ваксинационния план, да бъде предложена ваксината на “Пфайзер”. Така те ще са получили по две дози до изборния ден.

В третата фаза ще бъдат включени и журналистите, операторите и фоторепортерите, решил още щабът.

“Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирус. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за “служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности”, посочват от там.

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-“Козлодуй”, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Паралелно с края на тази фаза ще започне и четвъртата, в която попадат уязвимите групи от населението - хората над 65 г. и тези с придружаващи заболявания, съобщава "24 часа".
 

Коментари

Новини Варна