IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
13:15 | 6 юли 2021
Обновен: 01:35 | 5 май 2024

Да се легализират бакшишите на сервитьорите, да им се плаща ли ДДС?

Узаконяването им би спестило много трудности по време на работа

По материала работи: Ставри Таргов
Да се легализират бакшишите на сервитьорите, да им се плаща ли ДДС?

Ресторантьори искат да се легализират бакшишите. Целта е уеднаквяване на наличностите в касовия апарат и оборота.

Според сега действащото законодателство разминаването се наказва и може да доведе до затваряне на търговския обект за месец.

Узаконяването на бакшишите би спестило много трудности по време на работа. На това мнение е и Теодора Кертикова, която работи като сервитьор.

"На момента сме длъжни винаги, когато имаме бакшиши, да ги отделяме по джобове, да ги слагаме в чашки. Това е много трудно, особено, когато има много работа. Понякога не се успява, когато заведението се напълни. Сложно е като процедура, ако трябва да развалиш пари или да дадеш от своите, за да върнеш", обяснява Кертикова.

Глоба до 5000 лева и затваряне за до един месец е санкцията при неиздаден касов бон. Именно затварянето на обекти е най-големият страх на хората в ресторантьорския бизнес, особено след Ковид кризата. От бранша виждат изход в толеранс от страна на проверяващите.

"При проверка сервитьорът да има възможност да докаже до 10% излишък от това, което показва касовият апарат", предлага Петър Стефанов, който е собственик на заведение. А клиенти споделят, че закръглят сметката с до 10-20%.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите настояват да не се стига до затваряне на бизнеси при първо нарушение и подобни строги санкции да се налагат само при чести разминавания.

Искат и да не се налага наказание на собственика или управителя на търговския обект, когато вина за неотчетена на касовия апарат продажба има човек от персонала.

"Този бакшиш се взема, има си код, в Германия е "geshenk", във Франция "surpise" и се чука на касовия апарат. Съответно работодателят вижда това, плаща съответните данъци и разпределя средствата между тези, които са ги придобили или между целия колектив", обясни Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите – Русе.

От НАП обсъждат дали тези допълнителни пари трябва да се декларират като доход и да се облагат с данък.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна