Да се легализират бакшишите на сервитьорите, да им се плаща ли ДДС?

Узаконяването им би спестило много трудности по време на работа

Да се легализират бакшишите на сервитьорите, да им се плаща ли ДДС?

Ресторантьори искат да се легализират бакшишите. Целта е уеднаквяване на наличностите в касовия апарат и оборота.

Според сега действащото законодателство разминаването се наказва и може да доведе до затваряне на търговския обект за месец.

Узаконяването на бакшишите би спестило много трудности по време на работа. На това мнение е и Теодора Кертикова, която работи като сервитьор.

"На момента сме длъжни винаги, когато имаме бакшиши, да ги отделяме по джобове, да ги слагаме в чашки. Това е много трудно, особено, когато има много работа. Понякога не се успява, когато заведението се напълни. Сложно е като процедура, ако трябва да развалиш пари или да дадеш от своите, за да върнеш", обяснява Кертикова.

Глоба до 5000 лева и затваряне за до един месец е санкцията при неиздаден касов бон. Именно затварянето на обекти е най-големият страх на хората в ресторантьорския бизнес, особено след Ковид кризата. От бранша виждат изход в толеранс от страна на проверяващите.

"При проверка сервитьорът да има възможност да докаже до 10% излишък от това, което показва касовият апарат", предлага Петър Стефанов, който е собственик на заведение. А клиенти споделят, че закръглят сметката с до 10-20%.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите настояват да не се стига до затваряне на бизнеси при първо нарушение и подобни строги санкции да се налагат само при чести разминавания.

Искат и да не се налага наказание на собственика или управителя на търговския обект, когато вина за неотчетена на касовия апарат продажба има човек от персонала.

"Този бакшиш се взема, има си код, в Германия е "geshenk", във Франция "surpise" и се чука на касовия апарат. Съответно работодателят вижда това, плаща съответните данъци и разпределя средствата между тези, които са ги придобили или между целия колектив", обясни Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите – Русе.

От НАП обсъждат дали тези допълнителни пари трябва да се декларират като доход и да се облагат с данък.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Икономика
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата