IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:45 | 10 юли 2021
Обновен: 22:50 | 28 март 2024

Германци инвестират 140 млн. евро в завод за електромобили у нас

В предприятието се откриват 1 000 работни места

По материала работи: Ставри Таргов
Германци инвестират 140 млн. евро в завод за електромобили у нас

Снимка Investor.bg

Next.e.Go ще инвестира 140 млн. лева в завода си в България. Това стана ясно на специална пресконференция в Министерството на икономиката, на която беше представена инвестицията и беше подписан меморандума за осъществяването ѝ. Предприятието ще се намира в Ловеч.

Планира се заводът да заработи през 2023 г. Ще бъдат разкрити 1000 работни места.

Министър Кирил Петков обясни, че субсидиите на инвеститора, които България ще плати, възлизат на 34 млн. евро, но при достигане на определени цели.

Една част от субсидиите ще се изплати още при излизането на първия автомобил от предприятието. Втората част се предвижда да се плати при 10 хил. произведени и продадени автомобили, а третата – при 20 хил. коли.

Петков подчерта, че при преговорите България е надделяла над три свои съседни държави, но той не коментира кои точно са те.

Освен бързина на комуникацията с инвеститора, важна причина страната ни да бъде избрана е наличието на поддоставчици, на които производителят ще разчита. Най-скъпата част – софтуерът, ще се прави от българското подразделение на Bosch, а кабелите – от японската Yazaki в Ямбол.

„Това е сделка, която бих подписал и като частен предприемач, разликата е, че в момента я подписвам като представител на държавата“, коментира Кирил Петков.

Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на инвестициите Стамен Янев също подчерта бързината на преговорите. Те са се водили в рамките на само 5 седмици, като първият имейл от германска страна е дошъл на 3 май.

Първоначално в предприятието ще се асемблират 2 модела електромобили, като има план за разгръщане на производството и на още модели в България.
Това е втори завод за Next.e.Go в Европа, първият се намира в Германия.

Още икономически новини на Investor.bg

Коментари

Новини Варна