IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
14:15 | 22 юли 2021
Обновен: 08:34 | 25 април 2024

Добавката от 50 лв. влиза трайно в размера на пенсията

Дават социална помощ на всички хора от третата възраст с доходи под линията на бедност

По материала работи: Ставри Таргов
Добавката от 50 лв. влиза трайно в размера на пенсията

Всички пенсионери, които получават в момента 50 лв. допълнително, ще продължат да ги получават, без това да става всеки месец с решение на Министерския съвет, съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет – Гълъб Донев.

"Това беше един от мотивите да влязат трайно в размера на пенсиите. Работихме да направим и по-предвидима и трайна политика, да направим пенсиите по-адекватни и повече български пенсионери да излязат от линията на бедност", обясни Гълъб Донев.

Няма да има пенсионер, който да не получи средно 12,5% увеличение на пенсията от 1 октомври, увери той. Добавката от 50 лв. ще бе инкорпорирана в размера на увеличението, обясни служебният социален министър. 

От 1 октомври всички пенсионери с доходи под линията на бедност ще получат социална помощ, добави Донев. По-рано днес за тази добавка съобщи и финасовият министър Асен Василев. Служебният социален министър посочи, че за определяне на линията на бедност ще се вземат данните на Евростат.

„Изваждаме от бедност всички, няма да има пенсионер, който да получава доход под линията на бедност. Това няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане“, отбеляза още Гълъб Донев, цитиран от bTV.

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Е как на всички. Има подусловия, които премълчавате тук. Например сега получавам минимална, която е 300 плюс добавка 50 лв. "Увеличената" ми пенсия ще е 340 лв като 50 ще са вътре "инкорпорирани". Не мога да получавам социална добавка до линията на бедност защото имам голямо жилище. Де Илия на кирия. Значи оставам под линията на бедност, която от нова година щяла да е 413лв. На практика е много по-висока. Някой знае ли как се изчислява тя?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна