IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
09:45 | 31 август 2021
Обновен: 16:12 | 22 април 2024

Ваксинационен бум ли? Едва ли, хората май ще се събират "на домашно"!

През новата вълна трябва да се премине с възможно най-малко влияние върху икономиката, заяви зам.-здравният министър

По материала работи: Ставри Таргов
Ваксинационен бум ли? Едва ли, хората май ще се събират "на домашно"!

Нови по-строги мерки за цялата страна предложи вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Реакцията от страна на бизнеса не закъсня.

"Ние не можем да разчитаме само на ваксинирани клиенти, защото те пък не са и толкова много, за да си покрием всички разходи и нужди. Ако ги приемат тези мерки и за заведенията, няма да се случи бум хората да се ваксинират, а просто ще се събират "на домашно", хората свикнаха на този тип събирания и няма да се случи нищо ново", коментира фитнес инструкторът Велислав Серафимов.

"В момента нас доста ни притеснява ситуацията, защото в бюджета няма предвидени средства за бизнеса. Има предвидени само за мярката 60/40. Ако тази мярка се изпълнява така както се изпълняваше до момента, с около 100 млн. лв. на месец, има 400 млн. за заведения и бизнеса. Няма никакви други мерки", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Ние приветстваме такива мерки, един човек на 8 кв. е приемливо, ние искаме да продължим да работим", каза Валя Веселинова от Българската Ритейл Асоциация.

През новата вълна трябва да се премине с възможно най-малко влияние върху икономиката, заяви зам.-здравният министър д-р Димитър Петров. При висока заболеваемост без ограничения не може, но въвеждането на строги мерки ще е трудно.

"Крайна непоследователност имаше на политиката миналата година. В началото на пандемията при 10-20 заразени се затвори всичко. След това, в разгара на пандемията, когато имаше 4-5 хиляди болни, се отвориха дискотеките. Това непоследователно поведение води до недоверие към мерките", заяви зам.-здравният министър д-р Димитър Петров.

Хората приемат по различен начин идеята за нови ограничения. Едни не одобряват разделението на ваксинирани и неваксинирани, други - принуждаването на хората да се събират по домовете си.

От ресторантьорския и туристическия бранш остават в стачна готовност.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна