IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
10:00 | 29 септември 2021
Обновен: 21:28 | 8 май 2022

Вносът и веригите убиват родното: Птицевъди избиват пилета, свиневъди фалират

Причината - стремително растящите цени на зърно и фуражи

По материала работи: Ставри Таргов
Вносът и веригите убиват родното: Птицевъди избиват пилета, свиневъди фалират

В момента, когато в България има безпрецедентно богата реколта на зърно, птицевъди и свиневъди са на прага на фалити. Причината са стремително растящите цени на зърно и фуражи.

Към това се прибавят и очакванията, че ще има и вътрешен недостиг на храни за животните. Причината е, че зърнопроизводителите чакат още по-голямо покачване на произведената суровина, за да започнат изнасят пшеница, слънчоглед и царевица. Има сключени договори с Арабския свят. От друга страна Китай се очертава като огромен потребител, предвид целите си да възстанови свиневъдството си. Това коментираха пред "Телеграф" от браншовете на свиневъди, птицевъди.

Не можем да наложим мораториум на износа на зърно, точно сега, когато цените са толкова добри. Ако не спазим договорите с Изтока, ще има огромни проблеми, каза пред "Телеграф" министърът на земеделието Христо Бозуков в началото на септември.

Вносът и вериги

Индустриалните производители на месо са поставени в абсурдната ситуация да работят под себестойност. Основната причина особено по отношение на свинското е ниската борсова цена от близо 2 лв. за кг, внос от Общността. Така за потребителите цените на свинската мръвка почти не се помръдва нагоре. Бедата е, че българският дял месо на пазар намалява и, ако не се извършват необходимите спасителни операции почти ще изчезне.

Горе-долу същата е ситуацията и с птичето месо, както и яйца. Тук пък търговските вериги и търговските посредници оказват огромен ценови натиск върху производителите, и те са принудени да продават почти под себестойност, защото Ковид кризата затвори другите пазари и яйцата трябва да се продадат. Вече има птицеферми, които затвориха още в началото на лятото, каза Божанков, шеф на Асоциация на птицевъдите. Очакват се още колеги да разпродадат стадата си, защото ако продължават да работят, ще продължат да губят, допълни той.

Свръхпроизводство

В края на месеца ще станат окончателно ясни резултатите от зърнената реколта. Засега по неофициални данни имаме топ производство на пшеница от близо 7 млн.т. Такива количества не сме достигали от началото на 21 в. Припомняме, че обичайните годишни добиви са около 6,5 млн. т, а миналата година заради сушата малко над 5 млн. т. Повече от отлични добиви се очакват и от слънчоглед, и царевица. Култури, които
тропическите жеги не успяха да унищожат дори в традиционно сухата Добруджа.

Розови очила

На фона на грандиозната реколта, логично е да се мисли, че ще има спокойствие и в хлебопроизводство и в животновъдството, така и за потребителите. Последните чакат по-добро качество и по-евтини олио и хляб. На практика обаче действа законът на Мечо Пух. Колкото повече зърно, толкова по-високи цени.

Кратка справка в момента показва, че пшеницата вече е стигнала 400 лв. за тон, което прави минимум една трета по-висока цена в сравнение с една от най-лошите години-2020 г. Безпрецедентна е цената и на черното семе. Тази есен стъпва на 900 лв. за тон и земеделците се надяват да прескочи 1000 лв. за т. и да достигне 1100 и повече.

Белгийско свинско

Крайният потребител едва ли подозира катастрофата, пред която е българското птицевъдство и свиневъдство, купувайки си пилешко и пържоли от щандовете на веригите. Цените там са относително устойчиви, без да будят засега поводи за паника.

Причината е, че продължаваме да ядем евтино свинско от Дания, Белгия, Нидерландия, Германия, Испания, обясниха и Владимир Иванов и Производител на свинско Вихрен Димитров от Североизточна България.

Феномен

От една страна цената на кг пържоли на места може и да е паднала на едро под 2 лв. за кг. Първо, защото европейският пазар е пренаситен със свинско.

Причината е, че количествата които бяха определени за Китай, не се реализираха още от края на миналата година. За да не настъпят масови фалити на свинепроизводители в ЕС, пазарът на общността поема и усвоява прасетата, предназначени за Азия.

Така пренасищането роди ниски цени. От друга страна, след като се разбра, че Китай, който изяжда половината на планетата, реши да си произвежда нужните му количества, фермите в Нидерландия и Белгия започнаха да разпродават стадата си и да пренастройват бизнеса си, обясни Вихрен Димитров.

Това от една страна. От друга, поради своята гъста населеност, и поради зелените изисквания на бъдещата Обща селскостопанска политика Западът сменя приоритетите си на производство, уточни Вихрен Димитров.

В момента интересите на фермите на Запад и тези на Източна Европа са различни. Затова, точно сега е шансът на България да възстанови свиневъдството и птицевъдствто си, подчерта Вихрен Димитров.

Контрол

Абсурдно е да живеем в страна, произвела огромни количества зърно, а животновъдният бранш да е заплашен от фалити, е мнението на браншовиците. Според тях наистина мораториум е невъзможен, но държавата може да осъществи контрол на износа и да определи количества, с които да обезпечи животновъдството, каза Божанков.

Гърция

Той даде пример с Гърция, която е раздала фуражи на птицевъдите си, за да ги защити от растящите цени на зърното сега. В България обаче се оказва, че и двата сектора са изключени от помощите, които са предвидени за животновъдството при последната актуализацията на бюджета, оплакаха се производителите.

Според Явор Гечев, зам. министър на земеделието, вината не е в МЗХГ, а в парламента, който е изключил при актуализацията на бюджета именно тези два сектора.

Мария Методиева, Чудната градинка:
Доматите на същите цени до Нова година

Ние не можем да повишим цената на продукцията си, до края на годината поне, но за другата ще мислим. Това коментираха Мария Методиева и д-р Хасан Ефраимов, които управляват Чудната градинка с младежи в неравностойно положение в Добрич. Д-р Ефраимов заяви, че за няколко дни цената на чувал тор се е увеличила с 15 лв. Вероятно ще продължи да расте. Въпреки това те не планират да увеличат цените си засега.

Причината за повишението на торовете е в трудните доставки от Китай, откъдето всъщност и влизат най-евтините храни за растенията. Засега ще се задоволим с това да намалим печалбата, отговориха управителите на оранжериите, които произвеждат домати и салати в Добрич, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна