IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
09:45 | 24 ноември 2021
Обновен: 07:47 | 23 март 2024

Търся си работа...106 хил. българи загубиха прехраната си от юли месец насам

Причините - промяната в мярката 60/40 и въвеждането на зеления сертификат

По материала работи: Ставри Таргов
Търся си работа...106 хил. българи загубиха прехраната си от юли месец насам

Над 106 хил. души са уволнени от началото на месец юли насам. Оттогава всяка седмица броят на уволнените е по-голям от назначените на работа, показват данни на Националния статистически институт. В резултат проблемите на пазара на труда се задълбочават.

Сред причините за това е промяната на мярката за запазване на заетостта 60/40 от служебния кабинет, така че много беше ограничен кръгът от фирми, които могат да се възползват от нея. Веднага сред това броят на уволнените нарасна.

След въвеждане на зеления сертификат за достъп до редица обществени места оборотите на много фирми намаляха и уволненията станаха още повече.

Само от въвеждането на зеления сертификат досега регистрираните нови безработни в бюрата по труда са над 23 хил. души, показват данните на НСИ.

Същевременно назначените на работа са 12,5 хил. Така се оказва, че нетно над 10,5 хил. българи са останали без прехрана в рамките на месец.

Но проблемите в заетостта започват много по-отдавна, като основна роля за това имат действията на служебния кабинет. От началото на юли назначените на работа са 77,5 хил., а съкратените хора са 106 хил. А нетно около 28,5 хил. души са останали без прехрана.

Най-големи проблеми на пазара на труда има в Пловдив и Бургас, става ясно от данните на НСИ. От началото на юли насам в Пловдив са уволнени 8835 души, а са назначени само 5506. Така нетно 3329 души са останали без работа. Почти същата е и ситуацията в Бургас. Съкратените за периода там са 7121, а назначените са 3842.

Така нетно без работа са останали 3279 души. На трето място по загуба на работни места е Благоевград, където нетно 2818 души са останали без препитание.

Само в две области назначените от юли насам са повече от уволнените. Това са Габрово, където работните места на нараснали с 99, и Перник, където назначените са с петима повече от уволнените, съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна