IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
15:00 | 22 декември 2021
Обновен: 14:44 | 18 април 2024

Отпускат 1,5 милиарда лева за овладяване на кризата с цените на тока

В момента има значително преизпълнение на приходната част на бюджета

По материала работи: Ставри Таргов
Отпускат 1,5 милиарда лева за овладяване на кризата с цените на тока

"Имаме 1 милиард и 200 милиона приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат изразходвани". Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на МС. По думите му в предложението към депутатите ще бъде посочено, че трябва да бъдат отпуснати 450 млн. лева за допълнителна енергийна помощ към бизнеса, съобщи Нова.

„Другото, което решихме, е да отпуснем 1,5 миларда лева за подпомагане на овладяване на кризата с цените на тока. От тези средства 1,3 милиарда лева ще отидат за тока и около 200 милиона лева за газта. Влизаме в много силна подкрепа в тази посока", подчерта премиерът.

„В момента имаме значително преизпълнение на приходната част на бюджета – дори повече отколкото беше предвидено в актуализацията”. Това заяви финансовият министър Асен Василев. Той подчерта, че енергийните помощи за бизнеса за декември ще бъдат изплатени на 6-7 януари догодина.

От своя страна министърът на енергитиката Александър Николов заяви, че по разчет енергийните помощи бизнеса е планирано да продължат до 31 март. По думите му ако е необходимоще бъдат разплатени допълнителни средства.

"Не е нужно да действаме импулсивно. Целта е да има предвидимост и устойчивост както за бизнеса, така и за битовите потребители", категоричен е той.

Коментари

Новини Варна