IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:30 | 30 декември 2021
Обновен: 22:40 | 18 април 2024

КЗП: Мобилните оператори все пак биха могли да вдигнат цените

Признанието е на председателя на комисията Димитър Маргаритов

По материала работи: Ставри Таргов
КЗП: Мобилните оператори все пак биха могли да вдигнат цените

Мобилните оператори все пак биха могли да вдигнат цените на услугите си след 1 януари, ако се възползват от законовата възможност да използват инфлационния индекс за 2021 година. Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на БНР.

Така цената на месечните абонаменти може да бъде увеличена със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) за 2021 г., който ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г.

"Причината за забраната за увеличаване на таксите е, че според нас два мобилни оператора извършват нелоялна търговска практика. Към момента няма да има повишаване на цените на мобилните оператори", заяви шефът на регулатора.

"По отношение на третия оператор към днешна дата няма данни за такова намерение, но продължаваме да следим ситуацията", коментира той, като допълни, че в нито една от компаниите, предлагащи мобилни услуги у нас, не е повишила цените на услугите си, което гарантира равнопоставеността им на пазара.

Припомняме, че те имаха намерение да вдигнат цените на своите услуги, като използват инфлационния индекс на Националния статистически институт (НСИ) за две години наведнъж, което е невъзможно според текст в договорите, сключени мрежи операторите и техните клиенти.

По думите му нелоялната практика се е изразявала именно в намерението за двойно вдигане с двата инфлационни индекса, което не е позволено, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна