IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
11:30 | 11 февруари 2022
Обновен: 12:17 | 28 март 2024

Хотелиери затварят етаж по етаж! Имат туристи, но сметките за ток – шокиращи

Докога ли ще издържат?

По материала работи: Ставри Таргов
Хотелиери затварят етаж по етаж! Имат туристи, но сметките за ток – шокиращи

Насред един сравнително силен зимен сезон вече има сигнали, че хотели в зимните курорти затварят врати, защото собствениците им не могат да платят огромните сметки за ток. Много от хотелите затварят отделни етажи, за да спестят малко разходи, но вече няколко, които са под ключ, независимо че туристи има.

В село Стойките, което е свързано с лифт с Пампорово, не работи най-големият хотел “Перелик Палас”. Той е от смесен тип – има апартаменти, които се наемат дългосрочно, но и самостоятелни стаи, които работят на хотелски принцип, с общи части като басейни, спа услуги, боулинг и др. Собствениците са обявили, че

ако работят,
ще загубят
800 хил. лв.

В селото заради високите цени на електричеството е затворен и хотел “Крис”.
“Пет хотела в Чепеларе спряха работа още след като видяха сметките си за месец януари. Някои от хотелите се отопляват с електричество и няма как да издържат на тези цени. Заради коронавируса капацитетът и без това не е запълнен изцяло.

Сметките им са минимум три пъти по-високи в сравнение с предишни периоди. Очаквам още хотели да затворят врати веднага след 10 февруари, когато излязат сметките за януари”, каза за “24 часа” Съби Маданков, председател на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе.

Малки хотели в периферията на Пампорово, Райковски ливади, Проглед, Смолянските езера също са спрели работа, въпреки че зимният сезон е в разгара си. През целия сезон работят малки къщи за гости. Основно

те се отопляват
с парно на дърва
и пелети, а за
ток плащат като
битови абонати,

т.е., далеч по-евтино, но въпреки това разходите им се виждат прекалено големи и собствениците предпочитат да не работят.
“Зимният туризъм е много по-скъп в сравнение с летния. Дори един гост в хотела да имаш, трябва да отопляваш. Сметките са средно три пъти по-високи, а няма как да искаш от туриста три пъти по-високи цени”, каза Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на туристически район “Родопи”.

Картината е малко по-различна в Боровец и Банско, където

няма
затворени
хотели
независимо от високите сметки.

“Все още не съм чул да има затворени хотели в Банско заради високите цени на тока, газа и другите енергоносители. Това обаче не означава, че нямаме проблем. Възможно е в края на февруари вече да има затворени, защото ще дойдат поредните високи сметки”, каза Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация.

Обяснението е, че високата заетост около новогодишните празници докъм 7-8 януари е донесла малко повече приходи, но, разбира се, те вече са стопени.

Хотелите в Банско се отопляват на газ, ток и пелети, но цените и на трите източника се вдигнаха, което се отразява и на малките, и на големите хотели. Най-вероятно след края на ваканцията ще затворят малките семейни хотели, най-вече тези, които имат по-малко резервации. Обикновено

те работят
целогодишно

и когато свърши напливът от зимата, продължават да посрещат гости, макар и по-малко. Сега обаче няма смисъл да работят.

“Около
60% от разходите
ни са за ток,

вдигна се цената на хранителните продукти, само цената на услугата не смеем да вдигнем. Необходима е помощ от държавата, и то не само за туристическя бранш, а за всички бизнеси, защото противното означава спиране на работа и оставане на хората без препитание”, допълни Бистрин.

Това, което е спасило сезона в Банско, е, че са успели да организират малко повече посещения по време на новогодишните празници предимно от българи, които са се застъпили с чужденците, а след тях са почнали по-масово да идват гости от трети страни – Сърбия, Северна Македония, Израел, които все пак влизат в страната, макар и с тестове.

Бистрин обясни, че трудностите, с които са осигурени тази зима гости, вероятно

карат колегите
му да се
примирят с
високите
сметки за
ток и газ

и да стискат зъби. Освен това хотелиерите добре знаят, че ако върнат гости, след това ще стане още по-лошо.

Преди дни при него е пристигнал готвач от голям хотел в Пампорово, за да търси работа, защото там е съкратен.
Някои обекти се опитват да пестят разходи, като затварят през етаж стаите, други пък спират резервациите за седмица-две. Когато има много запитвания обаче, няма как да спрат записванията.

Зорка Тумбакиева, секретар на Съюза на туристическия бизнес, смята, че по-трудно ще издържат средният клас хотели. “Малките имат и по-ниски разходи, а собствениците на големите хотели често имат и друг бизнес и може да компенсират. Разбраме, че високите цени на енергоносителите са световен проблем, но недалновидни политики отпреди години рефлектират сега. Ако в момента не се вземат адекватни решения,

това ще се
отрази
следващата
година

В ступор сме и много колеги се чудят какво да предприемат. Ако токът продължава да е проблем, то тогава нека държавата да облекчи процедурите за изграждане на собствени ВЕИ, защото сега това става много трудно и бавно”, допълни Тумбакиева.

“При нас няма подадени уведомления от хотели, че прекратяват работата си. Мисля, че засега сезонът върви добре, дано така да остане още два месеца”, коментира и кметът на Банско Иван Кадев. За последно масови заявления за спиране на работата са били подавани в общината през март 2020 г., когато градът бе затворен за един месец още в началото на пандемията, а туристите бяха принудени да напуснат.

С края на зимата обаче проблемите със скъпия ток няма да спрат. “24 часа” вече прогнозира, че успокояване на цените на тока на борсата се очаква чак през третото тримесечие на годината, т.е. летният сезон също ще мине под знака на скъпите енергоносители. Банско и Пампорово са целогодишни курорти и вероятно хотелиерите там ще се принудят да вдигнат цените поне за идната зима.

Същото се очаква и за летния туризъм. Драстичният скок на цените на тока и газа започна едва към края на август м.г., тогава започна изготвянето и на каталозите за идното лято, които се предлагат в чужбина. В тях цените обаче вече не могат да се пипат и най-вероятно неорганизираните туристи, както и много българи, които решат да почиват на нашето Черноморие, ще установят, че

нощувката и
храната са
с около 15%
по-скъпи

в сравнение с миналото лято.
“Оптимистичните планове бяха през това лято потокът от чужди туристи в България да достигне 85% от обемите, които имаше през 2019 г. С тези негативни тенденции от последните месеци аз мисля, че ще е едва 65%, може би през 2023 г. чак ще има нормализиране”, смята представителят на DER Touristik за България Калин Сутев. Освен това той смята, че скоро в Германия, а и в други страни ще има официална препоръка да се избягват за летуване държави, в които ваксинацията е под средното за ЕС равнище.

20 млн. лв. за реклама ще отпусне Министерството на туризма за тази година, това е с 10% повече от миналатата година. Ще търсим друг подход, ще се допитаме до мнението на бизнеса от каква реклама има нужда. Акцентът ще бъде върху дигиталната реклама, заяви за “24 часа” Илин Димитров.
“Надяваме се омикрон да ни позволи да отворим по Великден.

Вирусът съкрати значително миналия летен сезон. Късият сезон води до малко желаещи да работят, а това води до по-лош продукт. С премахването на PCR тестовете за пътуване почивките ще стават по-достъпни”, смята Димитров.

По думите му резервациите за лято 2022 вървят с добри темпове, те са по-скоро заявление за почивка, но няма как иначе да е към момента.

Илин Димитров
прогнозира по-силен
летен сезон

и допълни, че трябва да вземаме под внимание не само броя на туристите, а времето, за което остават у нас.
Четири са най-сериозните проблеми в сектора. Липсата на кадри, която се увеличава с всяка изминала година, пандемията, ликвидните средства, както и украинската криза.

Коментари

Новини Варна