IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:30 | 3 март 2022
Обновен: 02:34 | 25 април 2024

"Златният гьол" – в историята. Махат пръскачките от границата ни с Турция

Взаимната договореност е била постигната на среща с министър Николай Събев

По материала работи: Ставри Таргов
"Златният гьол" – в историята. Махат пръскачките от границата ни с Турция

Ще бъдат премахнати дезинфекционните системи на граничните пунктове от двете страни на турско-българската граница. Това съобщи турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, цитиран от БТА.

Взаимната договореност е била постигната на среща с българския министър на транспорта и съобщенията Николай Събев. “Проведохме много ползотворни разговори с българския ми колега Събев по време на моето посещение в София миналата седмица по въпроси от взаимен интерес.

Освен премахване на дезинфекционните системи, което ще осигури по-бързото преминаване през общите гранични пунктове, се договорихме и за взаимно увеличаване на квотите за товарните автомобилни превози“, посочи турският министър в писмено съобщение.

В съобщението се посочва, че на провелата се конференция на смесената турско-българска комисия за международните превози са постигнати важни договорености.

От 250 000 на 375 000 са били увеличени квотите за транзитните товарни превози, квотите за празни автомобили - от 17 500 на 25 000, а квотите за сертификати от трети страни са увеличени от 1100 на 2200. Посочва се, че е постигнато значително увеличение на квотите за турската страна, чийто основен поток от износа за Европа преминава през България.

„Българската страна ни информира, че се работи по въпроса за увеличаване на капацитета на граничните пунктове, отваряне на нови платформи за хладилни превозни средства на ГКПП Капитан Андреево/Капъкуле, допускане на движение на товарни средства до 5 тона през ГКПП Дерекьой/Малко Търново, отваряне на нов граничен портал за туризъм и проучване на възможностите за улеснение и разнообразяване на пътническите превози, които в последно време са се увеличили в пъти”, се посочва в съобщението, цитирано от "Монитор".

Коментари

Новини Варна