IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
09:30 | 8 март 2022
Обновен: 15:00 | 17 април 2024

Ново 20: 40-те лв. за хотелиерите – при заявление за статут на бежанец

Останалите украински граждани нямат право на подпомагане

По материала работи: Ставри Таргов
Ново 20: 40-те лв. за хотелиерите – при заявление за статут на бежанец

Помощта от 40 лева за настанен бежанец от Украйна ще се изплаща на хотелиерите само за украински граждани, подали заявление за бежански статут. Това уточняват в информация, публикувана на сайта на Министерския съвет.

За останалите украински граждани, които пребивават в България с възможността, която им дава държавата за престой от 90 дни, няма да има право на подпомагане.

Малък е броят на украинските граждани, поискали от Държавната агенция за бежанците регистрация за хуманитарен статут и международна закрила. Повечето от пристигналите тук, основно жени и деца, се възползват от правото си на 90-дневно пребиваване в страната. За тях обаче държавата няма да изплаща 40 лева помощ на хотелиерите, обясни зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от БНР.

"Към момента информацията ми за работния вариант във връзка с тези помощи от 40 лева е, че ще имат право тези украински граждани, които поискат статут за закрила през Агенцията за бежанците - тоест, тези, които получат хуманитарен статут за международна закрила. Останалите, които не поискат такъв статут, към момента се водят туристи и за тях моята информация е, че не е измислена схема за подпомагане", посочи Янев.

Четете повече по темата в investor.bg

Коментари

Владимир ( преди 2 години )
Всичката ни е такава! Като че тия, дето определят за кого да се дадат сумите не са наясно,че между пристигналите няма туристи,а хората бягат от война! Нашата бюрокрация трябва да бъде съдена! Такава г а д няма никъде другаде по света!Мръсни чиновници!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
Александър ( преди 2 години )
Кога ще се реши въпроса със статута за бежанец.За Варна няма кой да каже къде се подава молба.Държавата дава по 40 лв на бежанец,но украинците не знаят къде и кога да пуснат молби.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна