Варна 12°
fallback
Икономика
09:30 | 8 март 2022
Обновен: 11:21 | 28 април 2024

Ново 20: 40-те лв. за хотелиерите – при заявление за статут на бежанец

Останалите украински граждани нямат право на подпомагане

По материала работи: Ставри Таргов

Помощта от 40 лева за настанен бежанец от Украйна ще се изплаща на хотелиерите само за украински граждани, подали заявление за бежански статут. Това уточняват в информация, публикувана на сайта на Министерския съвет.

За останалите украински граждани, които пребивават в България с възможността, която им дава държавата за престой от 90 дни, няма да има право на подпомагане.

Малък е броят на украинските граждани, поискали от Държавната агенция за бежанците регистрация за хуманитарен статут и международна закрила. Повечето от пристигналите тук, основно жени и деца, се възползват от правото си на 90-дневно пребиваване в страната. За тях обаче държавата няма да изплаща 40 лева помощ на хотелиерите, обясни зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от БНР.

"Към момента информацията ми за работния вариант във връзка с тези помощи от 40 лева е, че ще имат право тези украински граждани, които поискат статут за закрила през Агенцията за бежанците - тоест, тези, които получат хуманитарен статут за международна закрила. Останалите, които не поискат такъв статут, към момента се водят туристи и за тях моята информация е, че не е измислена схема за подпомагане", посочи Янев.

Четете повече по темата в investor.bg

Автор на статията:
Ставри Таргов
хотелиери украинци 40 лв. статут бежанци
2 коментара
fallback
fallback