Варна 17°
fallback
Икономика
11:00 | 24 март 2022
Обновен: 17:55 | 29 април 2024

Тука има, тука нема... Разследва ли Темида Асен Василев за горивата?

Сигналът е подаден от Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл"

По материала работи: Ставри Таргов

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицеприемиера Асен Василев по сигнал на Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл", съобщи вътрешният министър Бойко Рашков, който напусна вътрешната комисия в парламента заради изказване на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Ръководството на МВР и депутатите обсъждаха промени в НПК за по-ефективно разследване. Разговорът стана политически и Рашков излезе.

Ядоса го бившата му студентка Десислава Атанасова, за която той посочи, че не разбира много от нещата. Конфликтът стартира с ролята на прокуратурата и на МВР за започване на досъдебното производство. В тази връзка Рашков посочи за пореден път, че техни материали се бавят в държавното обвинение.

В тази връзка той даде пример как прокуратурата действа бързо - главният прокурор Гешев си бил "счупил краката от бързане" с образуването на разследване срещу Асен Василев за длъжностно престъпление по сигнала на "Инса ойл".

Преди 10 дни Василев заяви: "За бензина вече е ясно кои са фирмите - „Инса Ойл“ и Сакса, които вдигнаха цените нагоре. Наказанията за всяване на паника са като за незаконни действия. Ако има злоупотреба с господстващо положение, има тежки глоби. Интересите не са само политически, макар че при горивата това да е явно".

„Не е образувано досъдебно производство срещу Асен Василев, защото в Наказателно-процесуалния кодекс се казва, че досъдебно производство се образува за извършено престъпление, а не срещу лице.

Фигурата на обвиняем излиза само след достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление“, отрече твърденията на Рашков пред bTV говорителят на спецпрокуратура Христо Кръстев, пише 24 часа.

Автор на статията:
Ставри Таргов
Асен Василев криза горива съдебно преследване
0 коментара
fallback
fallback