IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
16:20 | 24 април 2022
Обновен: 03:34 | 23 април 2024

Скочиха продажбите на нови коли у нас

Хората с пари бързат да изпреварят инфлацията

По материала работи: Ставри Таргов
Скочиха продажбите на нови коли у нас

Високата инфлация доведе до ръст на продажбите на нови коли. Регистрираните в България нови коли през март са 2697 броя, което е увеличение с над 25% спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. Същевременно общо за страните от ЕС има спад на регистрираните автомобили с 20,5%.

Ръстът на продажбите на нови коли в България се дължи на високата инфлация, коментираха дилъри, които „Труд” потърси за коментар. Заради бързо покачващите се цени много хора искат да инвестират парите си в имот или в нова кола.

Поскъпването на металите ще доведе до покачване на цените на автомобилите. Много хора искат да изпреварят тези събития и затова поръчват нови коли.

Наред с повишения интерес от страна на купувачите има и затруднения с доставките. На хората се налага да поръчат нов автомобил, който ще бъде доставен в страната след няколко месеца, като дори не се знае на каква цена. Причината е, че шоурумите на официалните вносители са почти празни заради намаленото производство в автомобилните заводи.

Поскъпването на тока и войната в Украйна доведоха да значително покачване на цените на металите. Наред с това има и затруднения при доставките на метали, които преди войната изнасяше Украйна. Продължава и дефицитът на чипове, който започна да пречи на производителите още през миналата година. В резултат повечето заводи свиват производството на автомобили и доставките до крайните клиенти закъсняват.

България е на трето място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови коли. През март по-голямо увеличение на регистрираните автомобили има само в Ирландия (+40,4%) и Румъния (+40,2%).

За първите три месеца на годината регистрираните нови коли в страната са 6674, което е ръст с 19,5% на годишна база. Пред нас отново има само две страни - Румъния (39,6% ръст за тримесечието) и Словакия (+24,8%).

Най-голям спад на продажбите на нови коли за тримесечието има в Италия (-24,4%), Швеция (-23,3%) и Финландия (-22,4%).

Коментари

Дед Колю ( преди 1 година )
После бедни били хаха. А с купуване на коли инфлация не се бори. Писалият статията е тотално некомпетентен по темата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна