IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
11:00 | 19 юли 2022
Обновен: 20:45 | 23 април 2024

Гориво - хем с отстъпка, хем с клиентската карта, но... Уловка ни дебне!

Шофьорите могат да спестят около 30 стотинки на литър

По материала работи: Ставри Таргов
Гориво - хем с отстъпка, хем с клиентската карта, но... Уловка ни дебне!

Шофьорите могат да спестят около 30 стотинки на литър, като комбинират държавната отстъпка за горивата с клиентските карти, които бензиностанциите издават на килограм.

Големите вериги въведоха от 9 юли цени „2 в 1” - важи отстъпката от 0.25 лева от държавата плюс тази от 0.05 лв. за клиенти с карта. Така например в „Лукойл” и „Шел” отбивът от стандартната цена на горивата е 5 стотинки, при ОМВ актуалната отстъпка е от 7 стотинки за пълен литър заредено гориво бензин 95 и дизел с активна OMV Save&Drive карта, като отстъпката е валидна независимо от количеството на зареденото гориво.

Клиентите на „Петрол” с карта също зареждат на минус 5 стотинки на литър, а при „Еко” има разграничение по вида на зарежданото гориво - минус 7 стотинки е за светли горива /бензин и дизел/, а 4 ст. - при метан и газ. "Инса ойл" пък има „уикенд промоция”, която сваля цената на GT MAX Дизел и А100 цели 20 стотинки.

Тя важи за петък, събота и неделя, но пък не се комбинира с държавната, защото последната е валидна само за най-ниския клас горива.

Най на сметка от нововъведената държавна политика излизат шофьорите на газ. При пропан-бутана и метана временно падна акцизът, а ДДС беше свалено от 20% на 9%. Така автогазът на някои бензиностанции падна и малко под левче. Метанът обаче продължава да държи цени и в момента на редовна цена се продава средно за 3.66 лева. Най-ниската цена е 3.42 лева, като след отстъпката пада на 3.17 лева.

А най-прецакани се оказаха собствениците на т.нар. баничарки. Те нямат право да получават държавната отстъпка, тъй като по талон се водят категория N1.

Преди години да регистрираш МПС така беше много модерно, защото се пестеше от данък кола. Така луксозни джипове, кросоувъри и скъпи автомобили се пишеха със сертификат за N1, за да платят налог като за баничарка, вместо стандартния от 800-1000 лева. Порочната практика беше прекъсната през 2019 година, обаче покрай това изгоряха и много нетолкова заможни хора, които наистина ползват пикапи.

Не се прилага отстъпка, когато автомобилът е на лизинг, но като кола под наем с крайно изкупуване или лизингът е на името на фирма. Тези правила бяха разпратени до бензиностанциите допълнително, така че объркване имаше само в първите дни, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна