IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
16:00 | 31 август 2022
Обновен: 15:39 | 18 април 2024

Над 60 лекарства изчезнаха от аптеките

Основната причина за това е паралелен износ

По материала работи: Ставри Таргов
Над 60 лекарства изчезнаха от аптеките

Важни лекарства липсват от българския пазар, като основната причина за това е паралелен износ. Това обясни пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него те залежават по складовете, за да се продават в други страни от Европейския съюз на по-висока цена.

„Проблемът е от години. Става дума за т.нар. оригинални лекарства. Те са за различни заболявания и са на конкретни фирми, които могат да бъдат продадени във всяка една европейска страна, защото са регистрирани. Според системата СЕСПА в забранителния списък в момента са 61 медикамента, но реално са много повече“, коментира Костов.

Според него това се дължи на организационни пропуски.

Така системата много лесно можела да бъде заобиколена и затова трябвало да бъде променена.

„Не знам тези хора имат ли съвест, като се има предвид, че целта е именно за да се попречи на изнасянето на дефицитни лекарства“, каза още Костов.

По думите му в момента от аптеките липсва отново препаратът пулмикорт, за който родители сигнализират от началото на годината, че има дефицит. Той се използва най-вече за лечение на респираторни заболявания при децата.

Майки споделят, че се налага дори да го поръчват от Одрин, където се продава дори на по-ниска цена. Преди месеци беше изтъкнато като причина за липсата на разтвора масовото му прилагане при лечението на коронавирус.

Междувременно пред БНР магистър-фармацевтът Димитър Маринов заяви, че има много порочни търговски практики - например наличностите на даден лекарствен продукт да бъдат видими само за определени „любими“ аптеки. Според него има начин как един склад да не крие медикаменти.

„Само Изпълнителната агенция по лекарствата е тази, която може да провери какво се случва през системата СЕСПА. Аптеките не виждат къде какви наличности има. Все още техническата реализация за достъп до системата не е факт, но се работи“, каза той.

Коментари

Новини Варна