IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
09:20 | 15 септември 2022
Обновен: 15:43 | 18 април 2024

Скритите уловки: Ето рисковете при тегленето на бързи кредити онлайн

Увлечени от изгодните и гъвкави условия, мнозина потребители вземат по-големи суми отколкото са им нужни

По материала работи: Ставри Таргов
Скритите уловки: Ето рисковете при тегленето на бързи кредити онлайн

Онлайн кредитирането се утвърди като бърза и удобна процедура за получаване на пари на заем в случай на нужда. От възможностите му се възползват мнозина потребители днес - в търсене на начини за осигуряване на пари до заплата, покупка на техника, ремонт у дома, а дори и финансиране на почивка.

Безспорни са положителните качества на фирмите за бързи кредити и фактът, че мнозина им се доверяват говори много за тях. Малцина обаче за замислят за рисковете, които крие тегленето на един онлайн кредит.

С оглед на това да бъдем максимално полезни на потребителите, решили да се възползват от услугата за първи и/или пък пореден път, обобщаваме накратко основните рискове, които крие секторът онлайн кредитиране.

Невъзможност за изплащане на заема

Първият и най-голям риск, който мнозина потребители подценяват, когато кандидатстват за онлайн кредит, а и всеки друг тип заем, е невъзможността за изплащането му. Увлечени от изгодните и гъвкави условия за кредитиране, мнозина потребители теглят по-големи суми отколкото са им нужни в действителност, без да мислят за последващото им връщане. Ход, който е изключително погрешен и носи редица негативи, както за тях като кредитополучатели, така и за кредитора, който практически не може да получи парите си обратно.

При неизпълнение на договорните си задължения - невнасяне на вноските в уговорените срок и размер, потребителят рискува да се сдобие с лошо ЦКР. При наличие на лошо кредитно минало шансовете му за вземане на нов бърз кредит и/или покупка на изплащане са ограничени, да не кажем нулеви. Наред с това, кредиторът може да заведе дело за връщане на заема, което допълнително поставя клиента в неизгодна ситуация.

В тази връзка, винаги когато взимате заеми, уверете се, че сумата, която усвоявате, е в размер, който бихте могли да върне, за да не си създавате допълнителни проблеми от финансово естество.

Недобро запознаване с договорните условия

Недоброто запознаване на условията по договора може да ви коства много изненади, които за съжаление ще са неприятни. Преди да изтеглите бързи кредити, уверете се, че внимателно сте прочели договора си и сте се запознали с всички условия по искания заем. Когато сте сигурни, че предлаганите условия са удовлетворяващи за вас, тогава ги потвърдете с подписа си.

Всяка фирма, предоставяща бързи кредити, сключва договор с получателя на заема, в него са описани подробно всички правила, лихви, ГПР, такси и т.н., които са важни за вас като потребители. Запознайте се подробно с тях преди да подпишете договора си.

Предоставяне на лични данни на недоброжелатели

Когато споделяте данните си онлайн, бъдете сигурни, че го правите в официалния сайт на кредитора. Избраната фирма следва да е достатъчно надеждна.

Всички компании, занимаващи се кредитиране, са регистрирани в БНБ и имат разрешение да осъществяват дейността си.

Ако дадена фирма не фигурира в регистъра на БНБ, то не ѝ предоставяйте данните си и не установявайте каквито и да било отношения с нея. Гореспомената информация е публична (в сайта на БНБ може да се направи бърза справка), а и всеки кредитор я споделя в сайта си, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна