IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна -1°
Икономика
09:20 | 2 ноември 2022
Обновен: 22:13 | 29 януари 2023

Паспортизация! От 385 до 1000 лева ни излиза "безплатното" саниране

До момента у нас са обновени под 3000 блока

По материала работи: Ставри Таргов
Паспортизация! От 385 до 1000 лева ни излиза "безплатното" саниране

Между 385 лв. и 1000 лв. ще излиза програмата за “безплатното саниране” на всеки от апартаментите, без блокът да се обнови, ако сградата не бъде одобрена по новата Национална програма за енергийна ефективност.

Съседите от етажната собственост ще трябва сами да инвестират и да си платят за енергийно и техническо обследване на сградите, както и за изготвяне на технически паспорт на сградата, още преди да подадат документи за кандидатстване. Това гласят правилата на новата национална програма за обновяване.
Колкото по-голям е блокът, толкова по-малки ще са разходите за всеки отделен апартамент.

При жилищна сграда от 120 апартамента с обща площ от 12 150 квадрата, всяко домакинство ще трябва да даде авансово 385 лв. за обследванията и паспорта.

При сграда с 8 жилища и РЗП от 920 квадрата, изготвянето на същите документи вече ще струва 797 лв. на апартамент, даде пример Цвета Наньова, зам.-председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация, позовавайки се на данни по проекта SHEERnov, финансиран от ЕС.

Тя посочи, че всъщност тези, които не са одобрени няма да могат да използват платените обследвания и паспорти за друга цел, затова се надява скоро да бъдат обявени паралелни подобни програми за саниране, дори и да са с по-голям процент самоучастие от страна на собствениците, така че парите за документите да не отидат на вятъра.

До момента у нас са обновени под 3000 блока, или 4,2 на сто от всички многофамилни сгради, а бюджетът на новата програма от 1,4 млрд. лв. ще е достатъчен за още около 1000 блока, посочи Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. В същото време страната ни е поела ангажимент до 2030 г. да бъдат санирани общо 12 000 многофамилни и 16 000 еднофамилни сгради.

Според условията на Националната програма за енергийна ефективност, тези които подадат документи до 31 март 2023 г. и са одобрени, ще могат да обновят домовете си напълно безплатно, а при втория етап - с кандидатстване от 1 април до 31 декември 2023 г., държавата ще финансира 80 на сто от разходите, а другите 20 ще се плащат от собствениците на жилища. В случай, че се наложи това самоучастие, то ще струва между 2600 лв. и около 5000 лв. на апартамент, обясни Наньова.

Експертите посочиха и че жилищата в санирани сгради към момента се предлагат със средно 30 на сто по-скъпо в сравнение със сходни апартаменти, но в необновени енергийно блокове.

Минимум 30% по-ниски сметки за енергия

Според изискванията на програмата, за да се получи финансиране е необходимо чрез санирането да се постигне минимум 30 на сто намаляване на сметките за електроенергия, затова и в процеса на кандидатстване съседите ще трябва да представят документи за това какви сметки са плащани през последните 3 години и съответно какъв разход на енергия са имали. Бонус за класирането ще има за тези етажни собствености, които в проектите си са предвидили използване на възобновяеми източници за общите части на сградите.

По програмата могат да кандидатстват етажни собствености на блокове, изградени преди 26 април 1999 г., в които има поне 4 жилища на различни собственици.

Проектите по програмата ще се подават чрез общините, а класирането ще става според постигнатите ефекти, които ще се точкуват, така че първите подали няма да имат предимство, както бе при предходните програми за саниране.

Строителите: Има риск от лошо качество

Заради заложени ниски максимални цени има риск санирането по новата програма да бъде некачествено. Заложените максимални референти стойности за строителните дейности при саниране на сгради могат да доведат до лошо качество на енергийното обновяване и непостигане на заложените цели.

За това алармират от Камарата на строителите в България (КСБ) чрез писмо, подписано от изпълнителния директор на структурата - Валентин Николов. В момента по програмата за енергийна ефективност е заложено, че строително-монтажни работи могат да се извършват при максимална цена от 230 лева за квадратен метър за жилищни сгради до 8 етажа и 250 лева на кв. м при по-високи блокове.

Според представителите на КСБ, за да се изпълнят заложените в процедурата “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап 1” са необходими лимити на цените от 310 лева на квадрат за жилищни сгради до 8 етажа и 330 лв./кв. м за тези над 8 етажа.

От КСБ припомнят, че изпълнението на заложените цели се оценява при отчитане на проектите за саниране, а те няма да могат да бъдат постигнати при цени под пазарните, предвид поскъпването на строителните материали и разходите за труд през последната година, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна