IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
15:00 | 2 ноември 2022
Обновен: 15:52 | 18 април 2024

Без трика „намаление в намалението“ за кампаниите „Черен петък“ и Коледа и Нова година

Внимавайте за сайтове еднодневки!

По материала работи: Ставри Таргов
 Без трика „намаление в намалението“ за кампаниите „Черен петък“ и Коледа и Нова година

През тази година в кампаниите за Черния петък, Коледа и Нова година търговците няма да могат да прилагат стария трик „намаление в намалението“.

Познатият през годините некоректен подход да се сумират процентите на отстъпките от току-що приключилото намаление и новообявеното, за да изглежда по-примамлив за клиентите крайният процент, отива в историята с въведените промени в Закона за защита на потребителите.

Запазва се изискването старата цена да е прилагана поне 30 дни преди съобщението за намаление – както при първото, така и при всяко последващо. Новото е, че за „стара“ вече се счита тази цена, която е била валидна преди първото намаление, не последната прилагана. Така не се налага всеки отделен случай на механично събиране на процентите отстъпки при последователни кампании да се разглежда индивидуално с цел доказване на нелоялна практика.

„Обикновено ни привлича по-ниската цена или съобщението, че има намаление. Клопката е именно в това, че ние гледаме процента – колкото е по-голям, толкова по-склонни сме да откликнем на офертата и да купим. Важното е като потребители да сравняваме не размера на отстъпката, а самата цена на стоката спрямо тази при други търговци“. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по телевизия Euronews Bulgaria Габриела Руменова, която в продължение на 15 години беше PR на Комисията за защита на потребителите, а сега е един от основателите на страницата в социалната мрежа „Ние, потребителите“, създадена за безвъзмездна взаимопомощ от граждани за гражданите.

Именно около Черния петък и Коледно-новогодишните празници най-големите уловки са в Интернет, където специално за кампаниите бързо се създават е-магазини, които не са съществували във времето. „Можем лесно да ги разпознаем по това, че не откриваме данни за търговеца, за правото на рекламация до две години и връщане в 14-дневен срок на закупените стоки.

Изглеждат като бързо събрани – с малко и зле структурирана информация, често езикът не е съвсем български“, предупреди Руменова и посъветва да се доверяваме на сайтове с реални препоръки.

При онлайн пазаруването е важно да се сравняват не само цените, но и параметрите на стоките. „При черната и бялата техника, например външният вид може да е един и същи, но характеристиките да са съвсем различни и да се подведем“, обърна внимание експертът.

„Ние, потребителите“

Коментари

Новини Варна