IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
09:20 | 10 ноември 2022
Обновен: 05:49 | 18 април 2024

В кризата: Всеки ден нов милионер! В банки българинът къта 69 млрд. лева

По-богатите българи държат вече парите си на влог, защото няма такси

По материала работи: Ставри Таргов
В кризата: Всеки ден нов милионер! В банки българинът къта 69 млрд. лева

Всеки ден в страната се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. Влоговете на граждани в банки със суми над 1 млн. лв. нарастват до 1142 броя, показват данните на БНБ към края на септември. Само за трите месеца от юли до септември тези милионерски депозита се увеличават с рекордните 100 броя.

Основната причина за този голям ръст е отпадането на банковите такси за съхранение на големи суми по сметки на граждани и фирми. Банките премахнаха тези такси, след като Европейската централна банка започна да повишава лихвените си проценти.

В резултат милионерите вече спокойно може да държат парите си на влог, без да се притесняват, че ще трябва да плащат такса на банката. Рекордното нарастване на милионерските влогове, обаче показва, че в условията на бързо покачване на цените през последните месеци, много хора са натрупали значителни суми в банките и дори са станали милионери.

За периода от юли до септември има ръст при всички депозити на граждани със суми над 10 хил. лв. в тях. Но най-голямо е увеличението именно при милионерските депозити.

За три месеца общата сума в милионерските депозити е нараснала с близо 385 млн. лв. и надминава 3,1 млрд. лв.

На второ място по ръст са влоговете на домакинствата със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Само за три месеца те се увеличават с 8,5% и към края на септември надминават 17 хил. броя. На трето място по ръст остават депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За периода от юли до септември те се увеличават с 4,1% до 2337 броя.

Оказва се, че най-голям ръст има при депозитите на граждани с големи суми в тях. При по-малките влогове със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. увеличението е незначително, а при малките депозити със суми между 2500 лв. и 10 хил. лв. дори има спад.

Докато при най-големите депозити има ръст, хората с малки спестявания в банките са принудени да ги изтеглят, за да покрият ежедневни разходи, да направят малък ремонт или да купят кола на старо. Затова общият брой на влоговете на домакинства намалява.

Любопитно е, че при влоговете с малки суми между 1000 лв. и 2500 лв. също има ръст. За период от три месеца те са се увеличили с 1,2%, или с 11 500 броя, и към края на септември вече са 974 хил. Явно и хора с по-скромни финансови възможности искат да спестят малко пари.

Общата сума на депозитите на граждани нараства с 1,5 млрд. лв. за три месеци и достига 69,2 млрд. лв., пише "Труд".

Коментари

Новини Варна