IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
09:20 | 22 ноември 2022
Обновен: 21:36 | 25 април 2024

"Лукойл" ще пълни нашата хазна вече. Милиони потичат от 2023-а, но с условие…

Компанията иска да изнася нефтопродукти

По материала работи: Ставри Таргов
"Лукойл" ще пълни нашата хазна вече. Милиони потичат от 2023-а, но с условие…

"Лукойл Нефтохим България" прехвърля цялата си икономическа дейност - производство и данъци - в България от 1 януари следващата година, а не както досега в Нидерландия и Швейцария. Това стана ясно след срещата на ръководството на "Лукойл" със служебния министър на транспорта Христо Алексиев и икономическия министър Никола Стоянов в Министерския съвет.

С това си действие "Лукойл Нефтохим" ще повиши значително размера на данъците, които ще плаща на българската държава. Има и условие да получи разрешение да изнася нефтопродукти.

Според министър на транспорта Христо Алексиев през миналата година компанията е внесла в хазната едва 3 млн. и половина лева, но тази сума ще нарасне. От "Лукойл" обаче не се ангажираха с числа.

"Разчетите, които направихме, предвид сегашната ситуация и цените на суровия петрол "Брент", и "Уралс", показват, че след прилагане на регламента за изземане на свръхпечалбите и нашите законодателни промени, които сме предложили в НС, можем да разчитаме тази година на приходи в бюджета в хазната в размер на 100 млн. от "Лукойл". Догодина при запазване на сегашната ситуация можем да разчитаме на 700 млн. лв., които да постъпят в бюджета", посочи Христо Алексиев.

Повечето средства, които ще влязат в бюджета, ще се използват за компенсации на енергийно бедните.

"Смятам, че споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, но отваря вратата и при стриктно спазване и прилагане на регламента за солидарните вноски и по-известните като влагане на свръхпечалбите да може тяхната дейност да се облага и по този регламент", заяви министър Никола Стоянов.

Условието за това обаче е служебното правителство да отмени постановлението на правителството на Кирил Петков, което забранява от 5 декември износа на горива, произведени от рафинерията. Настояването е компанията да продължи да работи в досегашния режим до дадения от Европейската комисия срок 31 декември 2024 година.

"Считаме, че е справедливо данъците от дейността на компанията да остават в България. Рафинерията в Бургас работи по тази схема от 2020 г., за да може финансовите приходи да остават в страната.

Икономическата реалност оттогава не позволяваше да има такава свръхпечалба. След промяната на бизнес схемата на предприятието, трябва да си даваме сметка, че е важно да се запазят макроикономическите условия такива, каквито имаме днес", отбеляза председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов.

Според българските министри решението не е политическо, а чисто икономическо. А българската държава ще си запази златната акция в рафинерията

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна