IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
16:35 | 1 декември 2022
Обновен: 12:24 | 30 март 2023

Природния газ поскъпва от днес с 18,7%

Цената - 146,09 лв. за мвтч

По материала работи: Ставри Таргов
Природния газ поскъпва от днес с 18,7%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличи цената на природния газ от днес с 18,7% до 146,09 лева за мвтч, съобщиха от регулатора. Това е с няколко стотни по-малко от предложението на държавната компания "Булгаргаз".

"След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира цената, предложена в днешното заявление на „Булгаргаз“, и я намали от 146,83лв. за мвтч на 146,09 лв.

Установено е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи в размер на 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за м. декември 2022 г.", обясниха от КЕВР.

Основните причини са две. Газът, който трябва да бъде иззет от единственото ни хранилище в Чирен, е много скъп и второ има повишение на международните борси.
 
"Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка. В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан.

Тези количества покриват около една 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво", обясниха от КЕВР.

След организиране на тръжни процедури "Булгаргаз" е сключил и два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци на природен газ от региона.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти и по Програмата за освобождаване на природен газ, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна