IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
14:40 | 28 декември 2022
Обновен: 03:42 | 28 март 2024

Готвят увеличение на командировъчните

Техният размер не е променян от 15 години

По материала работи: Ставри Таргов
Готвят увеличение на командировъчните

Междуведомствена работна група с участието на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства подготвя промени в Наредбата за командировките в страната.

Предвижда се увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева – когато е без, предаде БНР.
Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ:

"За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок от законоустановения процент на съотношение със средна работна заплата".

Според една от работодателските организации - Българската стопанска камара, има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари не е променян от 2008 година.

Жасмина Саръиванова:
"Оттогава има много промени. Но когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат като една сума, а не като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят разчет на бюджетите си".
 

Коментари

Новини Варна