IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
15:50 | 29 декември 2022
Обновен: 12:30 | 28 март 2024

Изтича валидността на 135 614 електронни винетки за инвалиди

Проверка може да се направи на сайта на АПИ

По материала работи: Ставри Таргов
Изтича валидността на 135 614 електронни винетки за инвалиди

Валидността на 135 614 електронни винетки за хората с увреждания изтича през първите три месеца на следващата година. Те се отпускат чрез Агенцията за социално подпомагане.

Общият им брой към 20 декември е 214 525. Те са за над 20 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщават от пресцентъра на АПИ.

Най-много безплатни винетки изтичат през януари – 80 638. През февруари – 34 512 бр., а през март 20 464 бр.
Проверка за срока на валидност на е-винетките може да бъде направена на сайта на АПИ www.api.bg и на www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с над 50% намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания.

Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с. и обем на двигателя до 2000 куб. см.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Това се прави в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок.

Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка от АСП.

Под прехвърляне на собственост се има предвид покупко-продажба на пътно превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор.

Когато автомобилът е бракуван и е оставен за съхранение в частен имот, лицето няма право да му бъде издадена нова безплатна електронна винетка до изтичането на първоначалната валидност.

При затруднения и нужда от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или на e-mail: info@bgtoll.bg, пише 24 часа.

 

Коментари

Новини Варна