IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
14:00 | 3 февруари 2023
Обновен: 01:27 | 16 април 2024

Банките искат такса за обмяна на над 10 000 лева в евро

Какво ще стане със скритите под дюшеците милиони левове, след като България приеме евровалутата от 1 януари 2024 г.?

По материала работи: Ставри Таргов
Банките искат такса за обмяна на над 10 000 лева в евро

Какво ще стане със скритите под дюшеците милиони левове, след като България приеме еврото от 1 януари 2024 г.?

Единият вариант е те да си останат в тайниците и да се превърнат в ненужни хартийки.Другият е парите да се изкарат и да се обменят в новата валута. Ако парите са в банкови сметки, това ще се прави автоматично от банките и напълно безплатно.

В Плана за въвеждане на еврото е записано, че финансовите институции и пощите ще обръщат левовете без комисиони през първите 6 месеца след влизането на новата валута. От Асоциацията на банките обаче предлагат при обмяна над определена сума да се плащат такси още в гратисния период.

Единият от вариантите е таванът да е за суми над 10 000 лева доколкото е ограничението за плащане в брой. Хората, които държат много кеш, да не чакат последния момент, а да вкарат парите в банките, за да нямат грижи, е съветът на финансиста Любомир Каримански. Ако доходите им са от сивата икономика, те ще трябва да си платят данъците, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна