IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
16:00 | 3 март 2023
Обновен: 16:53 | 21 май 2024

От фермата до магазина цената на прясното мляко скача 4 пъти

Това показаха проверки на няколко институции у нас

По материала работи: Ставри Таргов
От фермата до магазина цената на прясното мляко скача 4 пъти

Цената на прясното мляко се увеличава близо 4 пъти от фермата до щанда в магазина, показват съвместните проверки на министерствата на земеделието, икономиката, финансите, Комисията за защита на потребителите (КЗП), Националната агенция по приходите (НАП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Основните изводи от проведените над 300 съвместни проверки е, че в работата на големите търговски вериги има налице редица нелоялни практики, оказва се сериозен натиск върху българските производители, възникват съмнения за необосновано високи печалби и най-лошото е, че това води до необосновано отнемане на доходите на потребителите, обясни служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев.

Производителите продават млякото на цени от 80 ст. до 1,05 лв./л, прекупвачите по 1,60-1,80 лв./л, борсите и тържищата на едро по 2,90 лв./л, което обаче е значително по-скъпо от доставната цена за веригите, а на щанда цената на литъра стига 4 лв., обясни земеделският министър Явор Гечев, цитиран от "Труд".

Проверките са показали, че надценките на веригите достигат до 95 на сто, като през последната година са се увеличили почти двойно, посочи Гечев. По предварително данни се очаква декларираната печалба на търговските вериги през юни се да е с 25 на сто по-висока спрямо предходната година, заяви зам.-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.

Печалбата от 1 яйце се е увеличила два пъти от октомври насам, посочи земеделският министър Явор Гечев. У нас те се продават по 34 ст./брой от производителите, по 39 ст. на едро и срещу 55 ст. за брой в магазинната мрежа, докато в съседна Румъния 1 яйце струва 43 ст. в магазина.

Веригите купуват кашкавал по 8,04 лв. за 400 грама и го продават на щанда по 15,59 лв./кг или с 94 на сто надценка. Краве сирене, което изкупуват за 5,64 лв. за 400 грама на потребителите се продава по 10,79 лв. или с 91 на сто надценка.

Пакет краве масло от 125 грама у нас средно струва 4,21 лв., а в Германия и Австрия съответно 2,59 лв. и 2,55 лв., посочи Гечев.

Данните на статистиката показват, че въпреки намалението на енергоносителите, разходите за превоз и помощ­та от страна на държавата за компенсиране на скъпия ток, цените на хранителните стоки у нас продължават да растат необосновано, посочи Алексиев.

 

Коментари

Новини Варна