IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
10:00 | 7 април 2023
Обновен: 20:58 | 18 април 2024

Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки

Размерът им е 70 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки

Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки от 70 лв. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той заяви, че Коледните и Великденските добавки не е плащане, което зависи от осигурителния принос на лицата, а е предвидено от страна на държавата за подкрепа на това да се посрещнат определени разходи в определени празници.

Припомни, че когато миналата година е имало коледни добавки от 70 лв. за всички пенсионери, много са заявили, че не е справедливо, защото и хора с над 3000 лева пенсия са получили помощ.

"Така че сегашният вариант е най-справедливият подход, защото става дума за подкрепа на онези, които имат най-голяма нужда, а именно тези, които получават пенсия до границата на бедността. Това са почти половината пенсионери", каза Лазаров.

Министърът обаче допълни, че винаги когато има граница, под която се получават тези плащания, се появява т.нар. "синдром на границата".

Причината да не получат добавки всички пенсионери е по-скоро законодателен, а не финансов проблем.

Социалният министър уточни, че приетият удължителен закон от НС за държавния бюджет и бюджета на ДОО не предвижда гъвкавост по отношение на механизмите, които може да използва служебният кабинет. Поради тази причина основният проблем е свързан с липсата на нормативно основание да се извърши подобен разход.

Лазаров заяви, че съгласно действащото законодателство са имали възможност да осигурят изплащани разходи, които да бъдат в същото равнище като предходната година. Тогава разходите по консолидираната фискална програма са малко над 12 млрд. лв, а в този момент те са малко над 15 млрд, каза той.

Това, според министъра, означава, че с политиките приети от предходните две Народни събрания се оказва, че има сериозно напрежение в разходната част.

Коментари

Новини Варна