IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:45 | 26 май 2023
Обновен: 02:18 | 25 април 2024

Как да проверите валидността на гражданската си отговорност – съвети от I&G Brokers

По материала работи: Ставри Таргов
Как да проверите валидността на гражданската си отговорност – съвети от I&G Brokers

Снимка Pixabay

Притежанието и управлението на автомобил носят със себе си и задължения, които трябва да се спазват. Едно от тях е поддържането на валидна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите (ГО), която да е сключена с лицензирано застрахователно дружество.

Ако вашето МПС има регистрация на територията на Република България, следва да има и валидна полица по задължителна застраховка ГО. Липсата на такава носи със себе си наказателни последствия.

Защо е толкова важно да имате активна гражданска отговорност за вашия автомобили и как да проверите валидността ѝ? Научете повече от съветите, които екипът на I&G Brokers дава в тази статия.

Защо е важно да притежавате валидна полица по застраховка Гражданска отговорност?

Наличието на валидна полица по ГО е един от задължителните елементи, които показват вашата изрядност на пътя. При рутинна проверка от служителите на реда, това е едно от първите неща, които се проверяват. Ако по време на тези действия от страна на КАТ, вие нямате валидна полица, независимо дали сте собственик на МПС, или просто го управлявате в дадения момент, ще ви бъдат наложени санкции. Ако направите повторно нарушение от същия характер, ще ви бъде наложена двойна парична глоба.

При настъпване на ПТП с ваше участие и по вина на управлението ви, ако нямате действаща полица по задължителна застраховка Гражданска отговорност, ще трябва да заплатите самостоятелно щетите на пострадалите участници в инцидента, коментират от I&G Brokers. В случай че полицата ви е изрядна, застрахователят изплаща обезщетение за нанесените вреди от ваша страна.

Освен по време на движение има и други начини да бъде установена неизрядността, напомнят от I&G Brokers. Служителите на Гаранционния фонд, откъдето се изплащат обезщетения на пострадали от водачи, които не притежават застраховка ГО, следят за изтекли и неподновени полици. При липса на подновяване, в срок от 15 дни ще получите уведомително писмо. Чрез него ще ви бъде направено предупреждение, че регистрацията на вашия автомобил ще бъде преустановена, ако не сключите нова застраховка ГО.

Съвети от I&G Brokers за проверка на застраховка Гражданска отговорност

От I&G Brokers дават следните няколко съвета, които да ви помогнат винаги да сте наясно със своята изрядност на пътя и да следите за изтичането на полицата си:

1. Проверка на полицата – когато сключвате договор за ГО, данните за вашия автомобил, дата на издаване и информация за вас, се входират в системата и се вписват в регистъра. След това от Гаранционния фонд се изпраща уникален номер, който се прилага в полицата и служи като средство за идентификация и достоверност. С предоставянето на документите от застрахователя, които удостоверяват сключването на договора, в полицата се описват всички важни обстоятелства, сред които са датата на издаване и изтичане, напомня екипът на I&G Brokers. В зависимост от това дали сте избрали еднократно плащане за едногодишен период, или сте разсрочили на 2 или 4 вноски, се определя и срокът на валидност.

2. Проверка на сайта на Гаранционния фонд – в случай че не разполагате с възможност да разгледате полицата си в текущия момент, от I&G Brokers предлагат друг начин, по който да проверите дали сте в нарушение или не – чрез своя телефон или компютърно устройство. Влезте в сайта на Гаранционния фонд, където при въвеждане на регистрационния номер (номер на рама) на вашия автомобил вие ще получите справка за желаната информация.

3. Стикер – при сключване на договор с дружеството, в набора от документи, които получавате, ще откриете и стикер с леплива повърхност. От I&G Brokers напомнят, че неговото поставяне в левия ъгъл на предното стъкло е задължително. Освен като част от изискванията, то винаги може да ви служи като средство за проверка. Върху стикера, чрез перфорации, са посочени датата, месеца и годината на изтичане на Гражданска отговорност.

4. В офис на застрахователното дружество – винаги може да посетите най-близкия офис на вашия застраховател, където може да получите необходимата за вас информация. Необходимо е само да представите малък талон за регистрация, който удостоверява собствеността на автомобила. Може да зададете своите въпроси към консултанта на компанията, а при желание – да издадете нова Гражданска отговорност със застъпваща се дата, за да бъдете сигурни, че тя ще влезе в сила веднага след изтичане на старата.

5. Чрез съобщение от застраховател или брокер – все по-често срещана практика и значително удобство за автомобилистите, е изпращането на текстово съобщение за предупреждение за изтичане на застраховка Гражданска отговорност и необходимост от подновяването ѝ. От I&G Brokers споделят, че по този начин процентът на просрочване значително може да намалее.

Чрез посочените начини, ще знаете дали сте изрядни на пътя, което ще ви спести не само глоби, предупредителни писма и по-сериозни наказания, но и ще покаже вашата Гражданска отговорност към останалите участници на пътя.

Как може да подновите ГО при изтичане?

Когато вашата застраховка ГО изтече може да я подновите  чрез посещение в офис на вашия застраховател, чрез посреднически услуги на брокер или посредством използване на онлайн калкулатор.

При всеки един от начините, вие следва да посочите данни, които влияят върху определянето на риска, коментират от I&G Brokers. За да бъде изчислена премията по Гражданска отговорност, която ще трябва да заплатите към застрахователя за услугата, трябва да бъдат упоменати данни, като това дали сте физическо или юридическо лице, какъв е шофьорският ви опит, ляв или десен е воланът на колата.

Посочват се още година на производство и регистрация, мощност, обем, тип на двигателя и горивото, регистрационен номер, както и дали сте имали произшествие през последните 3 години по ваша вина. Следва да посочите и начин за плащане на премията – еднократно за срок от 1 година или на вноски. Разсрочването може да бъде направо на равни 2 или 4 премии за същия едногодишен период.

От I&G Brokers напомнят да следите за валидността и изрядно да съхранявате документите по Гражданската отговорност.

Коментари

Новини Варна