IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
16:00 | 3 юни 2023
Обновен: 07:38 | 18 март 2024

Над 45% от хората в третата възраст са на минимална пенсия

В страната има само 2 211 души, които могат да се похвалят, че получават над 3000 лв. месечно

По материала работи: Ставри Таргов
Над 45% от хората в третата възраст са на минимална пенсия

Над 45% от пенсионерите в страната имат минимална основна пенсия, показват данни на НОИ към края на март. Общият брой на хората, които получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, е 1,4 млн. души.

От тях 36,6%, или 519 хил. са с минимална пенсия. Но реално само 417 хил. взимат минималната пенсия за стаж и възраст, която в момента е 467 лв.

Останалите близо 102 хил. души взимат само по 396,95 лв. на месец. Причината за това е, че са навършили 67 години, имат поне 15 години стаж, но нямат необходимия стаж за пълна пенсия. Затова взимат само 85 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст, пише "Труд".

При пенсиите за инвалидност хората, които получават минималния размер, имат много по-голям дял, отколкото при пенсиите за стаж и възраст. Общият брой на хората с пенсии за инвалидност поради общо заболяване е над 435 хил. души. От тях 77% взимат минималната пенсия за инвалидност, а конкретната сума зависи от степента на уврежданията им.

При другите видове пенсии, като например социални пенсии за инвалидност и социални пенсии за старост, почти всички получават минималния размер.

В резултат се оказва, че близо 816 хил. души получават основна пенсия до 467 лв. включително, колкото е минималната пенсия за стаж и възраст.

В страната има само 2211 души, които могат да се похвалят, че получават основна пенсия над 3000 лв. От тях само 988 са ограничени от тавана на пенсиите, който е 3400 лв., и затова не взимат по-големи суми.

В страната има и трима души с по-високи пенсии. Това е възможно, тъй като таванът на пенсиите не важи за хора, които са били президент, вицепрезидент, председател на парламента, премиер или съдия в Конституционния съд.

Средната основна пенсия в страната към края на март е 666,79 лв., показват данните на НОИ. Като средната пенсия за стаж и възраст е малко по-висока - 698,13 лв.

Но десетки хиляди пенсионери взимат различни добавки, което им дава възможност да получават малко по-високи месечни доходи. Най-разпространени са добавките за чужда помощ (получавани от над 64 хил. души) и добавките за починал съпруг (така наречените вдовишки пенсии, получавани от над 684 хил. души).

В резултат средната сума, която получава един пенсионер през първото тримесечие, нараства на 735,48 лв. Мъжете взимат доста по-големи суми от жените. Средната сума, която мъжете получават като пенсии, е 831,99 лв., а жените взимат средно по 669,78 лв. Мъжете взимат средно със 162 лв. повече от жените.

Причината за това е, че има сектори от икономиката с високи заплати, където работят повече мъже. Освен това жените по-често имат периоди от живота, когато не ходят на работа, за да се грижат за децата или за болен член от семейството.

Близо 1 млн. пенсионери имат по-голям месечен доход от работещите хора на минимална заплата.

Средната пенсия, която получава един пенсионер с всички включени добавки към нея, надмина минималната заплата за страната. Средната сума за един пенсионер е 735,48 лв., показват данни на НОИ. Минималната заплата е 780 лв., но след плащане на налози чистата сума за получаване е 605,25 лв.

В страната има около 1 млн. пенсионери, които заедно с добавките към пенсиите, имат по-голям месечен доход от стотиците хиляди хора, които работят на минимална заплата.

От януари до март пенсии за стаж и възраст са отпуснати на 12 998 души. Техният брой е малко по-малък спрямо същия период на 2022 г., когато пенсии са отпуснати на 13 439 души. Сред причините за това е, че от началото на годината беше повишена изискваната възраст за пенсиониране.

За сметка на това са нараснали инвалидните пенсии. За три месеца са отпуснати 7723 нови лични инвалидни пенсии, при 6279 година по-рано. Вероятно причината за това е решаването на проблема със забавянето при издаване на ТЕЛК и НЕЛК.

Коментари

Новини Варна