IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
17:00 | 10 юни 2023
Обновен: 04:07 | 29 април 2024

Близо 684 000 души получават "вдовишка добавка" към пенсията си

Българският пенсионер взима средно 735,48 лева на месец, сочат данните на НОИ

По материала работи: Ставри Таргов
Близо 684 000 души получават "вдовишка добавка" към пенсията си

Според данни на НСИ пенсионерите в България взимат средно по 735 лева. Най-високите пенсии са в София-град - средно 896 лева, следвани от Бургас и Перник - съответно 817 и 808 лева, според данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината.

Най-ниски са пенсиите в Кърджали - 592 лева и в Разград - 607 лева.

Според данните мъжете в България получават по-високи пенсии от жените, като средните им размери са съответно 831 и 669 лева.

Българският пенсионер получава средно 735,48 лева на месец, сочат данните на Националния осигурителен институт (НСИ).

Данните показват още, че 2184-ма са хората с пенсия от 3000 до максимума от 3400 лв. Само 760 са пенсионерите на тавана от 3400 лв., а 341 - над него.

По закон таванът не важи за хора, които са били президент и вицепрезидент на Република България, Председател на Народното събрание, министър-председател или съдия в Конституционния съд.

Близо 684 хил. души получават така наречената "вдовишка добавка", която е 26,5% от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг или съпруга. Така наречената "добавка за чужда помощ" вземат малко над 65 хил. души, пише "Стандарт".

Коментари

Вдовица ( преди 8 месеца )
Не съм искала да остана сама с две малки деца,които отгледах с много лишения.Веселина Николова вероятно е останала сама по свое желание и не знае колко мъка има в очите на едно сираче.Сираче израстнал и сираци отгледах,освен това на съпруга ми са одържани осигуровки и добавката е за децата му,а не за някоя,която й се искало да бъде свободна жена.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Веселина Николова ( преди 8 месеца )
Щом се въведоха тези вдовишки добавки, редно е да се дава добавка и на самотните пенсионери ( които не получават вдовишки добавки ) със същия процент върху минималната пенсия. Тези хора са ощетени още от въвеждането на вдовишките добавки. По принцип, по-добре е да се премахнат вдовишките добавки, а средствата да се насочат към увеличение на пенсиите и то като се даде по-голяма тежест на трудовия стаж, като се увеличи коефициента за трудовия стаж, който в момента е 1,35.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Дед Колю ( преди 10 месеца )
Аман от хрантутници. Президент чета, полицай чета, съдии и тн.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна