IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
17:00 | 1 юли 2023
Обновен: 07:50 | 30 април 2024

ДДС за природния газ и парното става отново 20%

Заради енергийната криза налогът временно бе намален на 9%

По материала работи: Ставри Таргов
ДДС за природния газ и парното става отново 20%

Данъкът върху добавената стойност на природния газ и централното отопление отново се връща на нивото от 20% от днес, 1 юли.

Заради енергийната криза налогът временно бе намален на 9 на сто. С 9% ставка до края на годината остават туристическите и ресторантьорските услуги и ползването на спортни съоръжения.

Книгите и бебешките стоки също са с 9% ставка. Хлябът е с нулево ДДС. Намалените ставки намаляват постъпленията от косвени данъци в хазната, напомнят експертите.

От днес основният лихвен процент е 3,12 на сто при ниво от 2,96% през юни. Показателят е важен за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения, пише "Стандарт".

60,58 лв./MWh е утвърдената цена на природния газ за месец юли, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя не включва цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Именно на тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Намалението на природния газ спрямо юни е 8%, като през изминалия месец синьото гориво се търгуваше за 65,82 лв./MWh.

 

Коментари

Новини Варна