IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
16:00 | 22 юли 2023
Обновен: 17:08 | 6 май 2024

Започна разширението на газохранилището в Чирен

До 2 г. то ще събира 1 млрд. кубически метра газ, което е почти половината от годишното потребление на България

По материала работи: Ставри Таргов
Започна разширението на газохранилището в Чирен

1 млрд. кубически метра газ, което е почти половината от годишното потребление на България, ще събира до 2 години газохранилището в Чирен вместо сегашните 550 млн. кубика. Това стана ясно на специална церемония в петък, която даде старта на проекта за разширение на надземната част на хранилището.

Договорът за разширението бе сключен през януари между “Булгартрансгаз”, която е собственик на “Чирен”, и консорциума, спечелил търга - обединение с водеща компания “Главболгарстрой” и американските “Солар Търбайнс Юръп” и “Ханиуел”.

“Главболгарстрой”, която е един от лидерите в строителния бранш, както и в изграждането на енергийна инфраструктура у нас, ще трябва да построи за 600 дни нова компресорна станция, която да осигури непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ от 10 нови сондажа, както и нова газоизмервателна станция. Оборудването се доставя от американските компании.

Проектът за изпълнение на надземната част предвижда поетапно увеличаване на капацитета на газохранилището с цел постигане на 1 млрд. куб. м газ, както и по-големи средни денонощни дебити за добив и нагнетяване.

Така на ден от хранилището ще могат да се вадят до 10 млн. куб. м при 3,82 млн. сега, а да се нагнетяват до 8 млн. куб. м дневно вместо 3,62 млн. ,както в момента.

В проекта е заложено и изграждането на газопровод, свързващ “Чирен” със съществуващата газопреносна система.

“Този проект е важен не само за България, но и за региона”, подчерта изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Той отбеляза, че в “Булгартрансгаз” през последните няколко години са работили неуморно за увеличаване на капацитета и свързаността на българската газопреносна система.

“Нашата инфраструктура доказа, че след спирането на доставките на руския природен газ българският пазар не усети никакви сътресения.

Сега е моментът да се концентрираме и върху изграждането на подземното газово хранилище”, добави още той.

В интервю за “24 часа” Малинов наскоро разказа, че това удвояване на капацитета почти двойно ще удовлетвори търсенето на регионалния пазар, като дори можем да помагаме на съседите си - Гърция и Македония, които вече са проявили интерес към хранилището.

“За нас от “Главболгарстрой” изграждането на обекти от енергийната инфраструктура на България винаги заема особено място в портфолиото ни,
към тях подхождаме с огромно внимание

По този начин подхождаме и към проекта за разширение на капацитета на газохранилището в Чирен. По този проект работим със световни лидери в доставката на оборудване, технологии и решения”, каза инж. Калин Пешов, председател на управителния съвет на компанията.

Той посочи, че след малко повече от шест месеца там ще бъдат доставени 4 машини по 6 мегавата от “Солар Търбайнс Юръп”, които ще бъдат управлявани с електрониката на “Ханиуел” и оборудването на “Емерсън”.

“Те ще нагнетяват газ с налягане от 140 бара под земята. В близко или далечно бъдеще защо не и водород”, изрази надежда Пешов и категорично заяви, че гарантира с името на компанията, че обектът ще бъде завършен качествено и в срок.

Енергийният министър Румен Радев също отбеляза важността на това разширение.

“Проектът е припознат като един от най-значимите в областта на енергетиката в Европа”, каза той.

“За нас от посолството на САЩ диверсификацията на региона е много важна”, посочи от своя страна Андриа Брулет-Родригез, зам.-ръководител на мисията на САЩ у нас.

Тя отбеляза, че за американците диверсификацията е от голямо значение, като това е един от основните им приоритети за региона.

“Освен доставките на газ за нас е много важно, че ще бъдат осигурени много работни места в региона”, добави Родригез.

Част от този проект е и изграждането на газопровод от Чирен до Бутан и свързването му в газопреносната мрежа и с “Балкански поток”.

След официалната част инж. Константин Кисев, заместник изпълнителен директор на “Главболгарстрой Интернешънъл” и ръководител на проекта за надземната част, разведе гостите до различни точки на газохранилището, за да им разкаже за планираните дейности и съоръжения по проекта за разширение.

Коментари

Новини Варна