IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:00 | 29 август 2023
Обновен: 23:17 | 28 април 2024

15 газстанции отнесоха актове за нарушения

В 12 от тях санкциите са за инсталации без технически преглед

По материала работи: Ставри Таргов
15 газстанции отнесоха актове за нарушения

От началото на годината у нас са проверени 53 газстанции за метан и 976 - за пропан-бутан. Издадени са 15 акта за нарушения - 3 броя са за съдове, работещи под налягане, които са без извършен технически преглед.

12 броя са за газови инсталации за пропан-бутан, които отново са без технически преглед. Налагат се глоби. Ако се повтори – се затварят.

Това каза за БНР Григор Къшов - директор на главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ в ДАМТН - структурата, която следи за безопасността на газостанциите и бензиностанциите у нас.

"Ние имаме регистър на тези съоръжения и мисля, че се знаят всичките газстанции и там се следи дали тя е минала технически преглед, дали не е минала технически преглед, дали нещо не е в ред".

1770 са газстанциите за пропан-бутан у нас, а за метан - 124. Безопасността на съоръженията е отговорност на собственика, коментира Къшов.

На всеки 4 години се прави технически преглед на газстанциите. На 8 години се прави технически преглед с изпитвания на якост на съдовете под налягане. Проверките правят 20 експерти от ДАМТН.

Къшов призова хората, които зареждат бутилки с газ, също да бъдат отговорни за своята безопасност. Срокът на годност на една газова бутилка е не повече от 10 години, дори и да изглеждат здрави с просто око, предупреди той. Маркучът на бутилките също е специализиран.

"Също е често нарушение, когато на газстанции се зареждат бутилки за домашна употреба. Когато ги хванем, ги наказваме".

Тази година няма затворени газстанции. Къшов препоръча потребителите на газ за бита да ги зареждат и подменят в специализирани станции.

Коментари

Новини Варна