IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Икономика
15:20 | 21 февруари 2024
Обновен: 08:22 | 24 май 2024

НАП обменя опит и добри практики с турската данъчна администрация

Това стана ясно по време на двудневна среща между представители на двете институции

По материала работи: Ставри Таргов
НАП обменя опит и добри практики с турската данъчна администрация

Националната агенция за приходите и Турската приходна администрация (ТПА) ще обменят добри практики и опит в областта на данъчната политика, по-добър данъчен контрол, насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията и борба със сивата икономика.

Това стана ясно по време на двудневна среща между представители на двете институции. Комисарят на ТПА Бекир Байракдар, заместникът му Мехмет Арабачъ и началникът на отдел „ЕС и външни работи“ в данъчната администрация на Турция - Ахмет Йълдъръм бяха на посещение в НАП по покана на изпълнителния директор Румен Спецов.

„Като страна членка на Европейския съюз и бъдещ пълноправен член на Шенгенското пространство, ние осъзнаваме важността на външната граница на ЕС и ГКПП "Капитан Андреево". Затова искаме да задълбочим сътрудничеството между двете приходни администрации“, заяви Спецов.

От своя страна Бекир Байракдар посочи, че България е специална държава за тях и е важно отношенията между двете администрации да се развиват постоянно и последователно.

Според екипите и на двете данъчни институции, държавите ни сами не могат да постигнат толкова високи резултати в полза на националните си бюджети, колкото ако работят заедно. 

По време на срещата Румен Спецов и заместниците му запознаха гостите с основните бизнес процеси в НАП, електронните услуги, които предлага приходната агенция и добрите практики в областта на контролните дейности и събирането на публични задължения. Той демонстрира пред колегите си от Турция и мобилното приложение на НАП, което дава възможност за проверка на касовите бележки.

Пред турската делегация бяха представени и постигнатите от НАП резултати през 2023 г., сред които 89 % доброволно спазване на данъчни задължения, 98 % декларирани и платени задължения през текущата година, 500 хил. подадени декларации по ЗДДФЛ с ПИК, 96 % възстановено ДДС в рамките на 30 дни от заявяването.

Заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов сподели на турските си колеги как приходната агенция прави съпоставка между доходите на физическите лица и притежаваните от тях луксозни стоки, движимо и недвижимо имущество. Това предизвика сериозен интерес у турската делегация, като те поискаха да приложат българския опит и в тяхната държава. 

В заключение на проведените разговори и двамата ръководители изразиха задоволството си от установените добри взаимоотношения и надеждата, че те ще продължат да се развиват все така ползотворно.

Коментари

Новини Варна