IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
07:33 | 28 януари 2014
Обновен: 20:25 | 13 май 2024

Министър Греков: Каузата земеделие е печеливша за България

Министър Греков: Каузата земеделие е печеливша за България

По материала работи: Златина Добрева
Министър Греков: Каузата земеделие е печеливша за България

Каузата земеделие е печеливша за България, убеден е земеделският министър. В ефира на Bulgaria On Air Димитър Греков заяви, че изплащането на евросубсидиите е започнало и земеделските производители ще получат около  1 млрд. лв. до 31 януари.
През октомври миналата година правителството се споразумя със зърнопроизводителите директните плащания да бъдат изплатени до края на януари тази година, припомня Investor.bg. Европейските субсидии са 1,118 млрд. лева, а националните доплащания - по 2 лв. на декар, което общо е около 60 млн. лв.
Забавяне с изплащането на средствата ще има единствено там, където е установено застъпване на площите. Тези средства са необходими за подхранването на есенниците, които в момента са в добро състояние, уточни Греков.
Във връзка с протестите на тютюнопроизводителите заради забавената изкупна кампания той посочи, че се предвиждат следните законови промени за сектора – да се въведе разрешителен режим за фирмите изкупвачи, както и те да влизат в договорни отношения с производителите, за да има предвидимост по отношение на количествата и сортовия състав.
Законовите промени ще важат при изкупуването на реколтата от 2014 г., обеща министърът. „Тютюнът може да се съхранява до 5 г., но производителите разчитат на средствата от реколтата от съответната година”, аргументира се той.
Греков посочи, че през последните години търсенето на ориенталски тютюн е спаднало, но, според него,  тенденцията ще се обърне, защото дребнолистните сортове са естествена ароматизираща добавка в цигарите.
Министърът отчете, че досега България е усвоила около 61% от всички средства за земеделие, предоставени на нашата страна. За сравнение – Румъния е оползотворила 65-66% от тези средства.
Той припомни, че през следващите седем години европейските средства за земеделие са около 15 млрд. лв. - 10,5 млрд. лв. директни плащания и 4,5 млрд. лв. за проекти към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
По повод критиките на зърнопроизводителите към програмата Греков заяви, че не иска да има противопоставяне между отделните сектори, а целта на програмата е да осигури заетост и доходи на населението в селските райони. През миналата година 16 села са заличени от картата на България, обясни той.
Затова приоритетни сектори за ПРСР 2014-2020 г. ще бъдат животновъдството и хранителната промишленост, още повече, че има интерес към произведените в страната млечни и месни продукти, както и към износа на живи животни.
Друг приоритет ще са напоителните системи – предвижда се мярка, по която фермерите да се сдружават за изграждането им, тъй като тези технологиите са скъпи, част от магистралните водопроводи са унищожени и е трудно е да се създават нови.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна