IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:59 | 12 юли 2014
Обновен: 10:09 | 24 април 2024

Стойнев: Фалити на държавни дружества заради КТБ няма да има

Стойнев: Фалити на държавни дружества заради КТБ няма да има

По материала работи: manager
Стойнев: Фалити на държавни дружества заради КТБ няма да има

Фалити на държавни дружества, чиито средства са в КТБ, няма да има, макар и първоначално да е имало известни проблеми със заплатите в тези компании. Днес те вече са преодолени, коментира в ефира на bTV енергийният министър Драгомир Стойнев.

Той беше категоричен, че през последните месеци държавните дружества не са теглили депозити от КТБ. Стойнев обаче е направил „всичко възможно” в първите месеци от мандата си да извади средствата на държавните дружества от банката. Енергийният министър обясни, че в рамките на шест месеца е изпълнил наредбата за управлението на държавните средства.

Така сега държавните дружества под шапката на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) държат до 25% от парите си само в една банка и това е позволило енергийните компании да не изпаднат в сериозни финансови проблеми заради ситуацията в КТБ.

Стойнев отказа да коментира колко са средствата на държавните компании, чиито принципал е МИЕ, в КТБ. Той обаче допълни, че ще настоява влоговете на държавните компании да бъдат спасени.

„Най-правилното решение за влоговете на гражданите и фирмите ще вземат институциите”, смята още той.

Банковата система е стабилна и влоговете в банките са гарантирани, обясни още Драгомир Стойнев. Това означава, че със сигурност държавата ще се намеси, за да опази банковата система, допълни той.

Енергийният министър беше категоричен, че в момента няма нужда от никакви споразумения с Международния валутен фонд (МВФ), каквито гласове вече се чуват от страна на опозицията в лицето на ГЕРБ. Споразуменията се правят, когато държавата има проблеми с платежния баланс и не може да си плаща задълженията, което не е факт за България.

Стойнев обясни и че преди ден се е срещнал с комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер в Малта. По време на разговорите българският енергиен министър е уведомил Йотингер за изпълнените препоръки, които направи Европейската комисия през миналото лято. 80% от мерките са изпълнени, а по останалите се работи в момента, обясни Стойнев.

Той посочи, че тема на срещата с комисаря е бил и „Южен поток”. На пристанище Бургас вече има струпани 65 хил. тона тръби, предназначени за проекта.

Без да навлиза в подробности Стойнев коментира още, че е настоявал "руската страна да смени фирмата, която ще изпълнява проекта, защото предишният изпълнител е в бил черния списък на САЩ".

Припомняме, че за изпълнител на българския участък от „Южен поток” беше избрана фирмата „Стройтрансгаз”. Нейният собственик Генадий Тимченко обаче е в черния списък на САЩ, изготвен във връзка с кризата в Украйна. Преди седмица руското издание „Ведомости” съобщи, като се позова на свои източници, че изпълнителят в България ще бъде заменен от дъщерната компания на „Газпром” – „Центргаз”.

Тази компания вече подписа договор за строежа на сръбския участък от газопровода.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна