IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:01 | 15 юли 2014
Обновен: 17:39 | 18 април 2024

Организациите на работодателите застанаха зад актуализацията на бюджета

Организациите на работодателите застанаха зад актуализацията на бюджета

По материала работи: Пламен Янков
Организациите на работодателите застанаха зад актуализацията на бюджета



Работодателски организации застанаха зад актуализация на бюджета, която ще подкрепи финансовата система.
Добре е да бъдем застраховани от всякакви рискове, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред журналисти в Министерския съвет.
Колегата му Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, пък призова политическият дебат да не бъде част от темата за финансовата стабилност. Въпросите на финансовата стабилност са въпроси, с които политическите сили не трябва да злоупотребяват и да спекулират, подчерта той.
Васил Велев смята, че актуализацията на държавния бюджет в рамките на определени допустими лимити би дала сигурност на страната по време на управлението на служебния кабинет, когато няма да работи парламентът. „Не става дума за изливане и харчене пари, а за създаване на възможност, ако се наложи, държавата с цялата си мощ да застане и да подкрепи финансовата система“, коментира той.
Вчера след консултации при президента стана ясно, че управляващите и парламентарните партии, без „Атака“, която не изпрати свой представител, са постигнали съгласие за ръст на бюджетния дефицит до 3%. Ще се обсъжда и нарастване на тавана на държавния дълг в разумни граници. В близките дни се очаква и законодателна инициатива от кабинета за актуализация на бюджета на НЗОК.
По отношение на ситуацията с КТБ Велев заяви, че бизнесът знае по-малко, отколкото е критичният минимум, за да направи адекватен анализ на случващото се.
„Това, което знаем всички, е, че за определени кредити няма достатъчно информация, което все още не значи, че те са лоши, съдейки по това, че са били обслужвани до последния момент и като главници, и като лихви“, посочи той.
Димитър Бранков пък заяви, че решения трябва да се вземат преди всичко на база на възможностите, които дава сегашното законодателство и на база на детайлни одитни доклади, които очевидно все още не са направени.

Коментари

Новини Варна