IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:34 | 7 август 2014
Обновен: 10:11 | 24 април 2024

ЕК сключи Споразумение за партньорство с България

ЕК сключи Споразумение за партньорство с България

По материала работи: Златина Добрева
ЕК сключи Споразумение за партньорство с България

Европейската комисия сключи днес Споразумението за партньорство с Република България във връзка с прилагането на Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2014-2020 г., съобщиха от Областния информационен център във Варна. Това е националният стратегически документ, който очертава рамката за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове в България през програмния период 2014-2020 г. В документа се определя стратегията на страната ни и нейните приоритети за изпълнение на Кохезионната политика на ЕС, Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството.
Със Споразумението за партньорство се открива пътят към инвестиране на общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014-2020 г., България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело, се посочва в съобщение на ЕК. Инвестициите ще бъдат насочени към развитие на образование, заетост, социално включване и здравеопазване за приобщаващ растеж; научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж; свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, добро управление и достъп да качествени административни услуги.
Документът беше разработен в диалог и с широкото участие на всички партньори - държавната администрация, регионалните и местни власти, социално-икономическите партньори, академичната общност, редица неправителствени организации, медии и др.

Коментари

Новини Варна