IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
09:01 | 13 август 2014
Обновен: 12:29 | 3 май 2024

НЕК търпи загуби от над 50 млн. лева месечно

НЕК търпи загуби от над 50 млн. лева месечно

По материала работи: Златина Добрева
НЕК търпи загуби от над 50 млн. лева месечно

Националната електрическа компания (НЕК) търпи загуби от над 50 млн. лева месечно от новата цена на тока, обяви в ефира на npva tv вицепремиерът по икономическите въпроси и регионален министър Екатерина Захариева. Тези загуби могат да предизвикат проблеми с разпределителната мрежа и именно това да доведе до режим на тока още през тази зима, опасява се вицепремиерът.
Заплахата е реална, ако не бъде направено нищо и от служебното правителство вече започват работа, за да не бъде допусната подобна ситуация. Част от решението на проблема ще дойде и от Енергийния борд, допълни още вицепремиерът.
Захариева прави своите изводи на базата на изявленията на участниците на пазара – и държавни, и частни дружества, които са критикували действията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и определената от комисарите цена на електроенергията.
Вицепремиерът допълни, че не очаква да има недостиг при производство на електричество, а напротив – в момента има свръхпроизводство, което също е част от проблемите на енергетиката ни.
Според Захариева трябва да има кадрови промени в ДКЕВР, защото там трябва да работят експерти, „а не да бъдат назначавани лица, защото са удобни и когато им казват: „Не вдигайте цената на тока“, тя да не се вдига, независимо от състоянието на системата“. Тя смята, че в момента е „дадена команда“ на ДКЕВР да се повиши цената на тока, „за да се изнервят хората, защото вече не сме на власт и друг е дошъл на власт“.
Вицепремиерът припомни, че служебното правителство на Марин Райков, в което участваше и тя, е изготвило промени в Закона за енергетиката, които касаеха именно енергийния регулатор и гаранциите за неговата независимост, за което предпоставка е комисарите да не могат да бъдат сменяни лесно.
Екатерина Захариева коментира още, че във вторник е имала среща със синдиците на КТБ относно средствата по програмите за енергийна ефективност в банката. След разговорите е станало ясно, че 13-те млн. лева от програмата за нисколихвени кредити за енергийна ефективност са блокирани, но доверителните сметки на хората в тази банка са под изискуемия минимум и могат да бъдат освободени, „тогава, когато наистина им потрябват“.
Захариева допълни, че програмата отдавна е трябвало да заработи, но нищо не е било свършено от правителството на Пламен Орешарски.
Що се отнася до ситуацията в КТБ само централната банка може да каже какво ще се случи с депозитите на хората и бизнеса, заяви Захариева и допълни, че най-рано в средата на октомври ще бъде оповестен резултатът от одита, който тече в момента в банката. След това ще бъде взето и решение какво ще е бъдещето на КТБ.
investor.bg

Коментари

Новини Варна