IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:37 | 26 септември 2014
Обновен: 10:14 | 24 април 2024

Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов

Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов

По материала работи: Ставри Таргов
Дефицитът в енергетиката може да се стопи за 3-5 г., сметна Щонов

Разсрочване във времето на договорите с американските централи, които могат да работят в продължение на 50 г., е една от възможностите за справяне с дефицита в енергетиката, смята ресорният министър Васил Щонов.

Пред журналисти той заяви, че това ще намали финансовата тежест през следващите няколко години. Министърът подчерта, че служебното правителство води разговори с двете централи и изрази надежда този процес да бъде продължен и от следващото правителство.

Започнали сме разговори с двете централи, но трябва да сме реалисти - едва ли един инвеститор, който има 15-годишен договор за изкупуване на електроенергия, ще промени този договор в срока на действие на служебното правителство, каза Щонов. Надявам се да има приемственост от следващия кабинет, защото няма начин да не се направи предоговаряне или промяна на профила на изкупуване на електроенергията от двете централи, заяви той.

Щонов прогнозира, че при последователна политика и обществена подкрепа дефицитът в енергетиката може да бъде преодолян за период от 3 до 5 години.

"Предложеното от енергийния регулатор ДКЕВР увеличение на цената на електроенергията от 1 октомври е само една от стъпките за нормализиране на енергийния сектор в България. Започнахме работа по съвкупност от мерки, които ще намалят дефицита в енергетиката и ще подобрят състоянието на системата“, коментира министърът.

"Не мисля, че плавно увеличение означава увеличение на всеки три месеца", уточни той.

По думите му текущият дефицит в НЕК е около 1 млрд. лв., а натрупаният от минали задължения е 2,9 млрд. лева, като от тях 1,5 млрд. се дължат на стари проекти като „Белене“ и „Цанков камък“, а останалите са натрупани през последните 2 години.

Министърът съобщи, че цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия, е 166 лв. на мегаватчас, а продава на крайните снабдители за 114 лв.

Щонов обясни, че само от изкупуването на електроенергия от фотоволтаичните централи в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв. Допълнително тези загуби се увеличават с 80 млн. лв. от вятърните централи.

От изкупуване на ел. енергия от заводски централи и ТЕЦ-ове се генерират още 200 млн. лв. загуби за НЕК, от ТЕЦ AES Марица Изток 1 - 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв.

Сумарно загубите за НЕК възлизат на 1 млрд. лв., допълни Щонов. По думите му благодарение на ниските цени на енергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" тези дефицити ще бъдат редуцирани с 350 млн. лв.

Като друга мярка за намаляване на загубите в сектора Щонов посочи това заводските централи и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия, да я използват за собствени нужди и само остатъкът да бъде продаван.

„Те продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а за собствени нужди купуват от свободния пазар“, обясни Щонов.

Той уточни, че се подготвя анализ за мерките, които трябва да се вземат за постигане на разумни цени, за да не бъдат отблъснати инвеститорите.

Щонов подчерта, че за да се направят необходимите законодателни промени, е необходимо да има работещо Народно събрание, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна