IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
17:09 | 29 септември 2014
Обновен: 18:07 | 20 февруари 2024

По-малко чужденци са дошли на почивка в България през август

По-малко чужденци са дошли на почивка в България през август

По материала работи: Ставри Таргов
По-малко чужденци са дошли на почивка в България през август

Почти 1,7 млн. чужденци са посетили България през август, което е с 1,2% по-малко спрямо август 2013 година, показват данните на НСИ. Статистиката отчита намаление на посещенията с цел почивка и екскурзии с 14,6%, но в същото време посещенията със служебна цел се повишават с малко над 50 на сто.

55% или към 930 хил. от посещенията на чужденци у нас са с цел екскурзия и почивка. При 37% от случаите става въпрос за гостувания и транзитни преминавания през страната.

От данните е видно, че най-сериозен спад има по отношение на посещенията на граждани на Дания (22%), Холандия (18,8%) и Румъния (16,7%). Очаквано намаляват и гражданите на Украйна (с 14,4%) и на Русия (с 8,8%), посетили страната ни през август.

Малко преди да станат ясни окончателните данни за летния сезон, експерти от сектора прогнозираха, че това лято ще има спад на всички показатели. Негативно влияние оказаха сложните геополитически проблеми, които ограничиха туристите от Украйна и Русия, както и неблагоприятните климатични условия през лятото. Това ограничи развитието на уикенд почивките, които през минали години имаха успех сред туристите от Румъния и дори Гърция.

Данните на НСИ показват още, че повече българи са пътували в чужбина през летния месец август – 460,2 хил., което е с 2,8% повече спрямо август 2013 година.

41,2% от тези пътувания са били с цел почивка и екскурзия, а със служебна цела – 18,6%. Спрямо август 2013 година пътуванията с цел почивка се увеличават със 17,7%.

От данните на НСИ е видно, че през отпускарския месец българите, пътуващи в чужбина с цел туризъм, са избрали Гърция (71,5 хил. души), Турция (24,6 хил. души) и Македония (16,6 хил. души). Общо почивалите в чужбина през този месец са били малко под 190 хил. души.

Хърватия все още не е привлекателна дестинация за българските туристи. Страната е била посетена (с цел туризъм) от едва 968 наши туристи, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна