IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
14:00 | 7 октомври 2014
Обновен: 06:27 | 25 март 2024

ОЛАФ задържа над 1.2 млн. фалшиви стоки

ОЛАФ задържа над 1.2 млн. фалшиви стоки

По материала работи: Златина Добрева
ОЛАФ задържа над 1.2 млн. фалшиви стоки

Над 1.2 млн. фалшиви стоки и 130 млн. цигари са задържани по време на международна митническа операция, координирана от Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/. Това съобщиха от пресцентъра на агенция "Митници".
Стойността на еквивалентните оригинални продукти на всички задържани стоки се оценява на над 65 млн. евро.
Целта на операцията с кодовото наименование "РЕПЛИКА" е била срещу вноса на фалшиви стоки по море.
Митничарите извършили физически или рентгенов контрол върху няколкостотин контейнера в различни европейски държави. При проверките са открити внушителен брой фалшифицирани стоки, сред които цигари, парфюми, резервни части за автомобили и колела, играчки, модни аксесоари и електронни устройства. Само задържаните цигари са предотвратили загуба от 25 млн. евро от мита и митнически такси, пише в съобщението.
При провеждане на операцията ОЛАФ е подпомогнала сътрудничеството между всичките държави-членки на ЕС, Норвегия, Швейцария, 11 международни партньори, Интерпол, Европол и Световната Митническа Организация.
За операцията е бил образуван екип от 11 служители за свръзка от държавите-членки на ЕС и Китай, всички работещи заедно в Брюксел.
Това е бил първият път, в който китайски митнически служители са работили в оперативната централа на ОЛАФ.
При операцията е била използвана Виртуалната оперативна координационна единица /VOCU/ - нов подсигурен комуникационен канал за такива общи митнически операции, уточняват от Митниците.
Редица правопритежатели са помогнали за набелязването на стоките, обхванати от операцията, като това е довело до няколко успешни задържания.
Тясното сътрудничество с правопритежателите ще бъде анализирано от ОЛАФ специално за продуктите, представляващи опасност за здравето и сигурността на гражданите или такива, които потенциално засягат околната среда, посочват от агенцията.
Важни международни пристанища в ЕС също са били привлечени за участие,уточнява dnes.bg. Те са предоставили помощ в проверяването на контейнерите.

Коментари

Новини Варна