IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:39 | 8 октомври 2014
Обновен: 23:59 | 25 април 2024

Въвеждат нова такса за производителите на ток?

Въвеждат нова такса за производителите на ток?

По материала работи: Златина Добрева
Въвеждат нова такса за производителите на ток?

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля вариант за въвеждане на нова такса за производителите на електроенергия, стана ясно от думите на председателя на Комисията Светла Тодорова пред журналисти.
Средствата, събирани от новата такса, ще бъдат използвани за подпомагане на социално слабите граждани да покриват разходите си за електричество.
Този път с таксата ще бъдат обложени не само ВЕИ централите, а всички дружества, произвеждащи електричество.
Тодорова съобщи още, че експертите на регулатора са готови с проверката на производителите на електроенергия от възобновяеми източници и първият междинен доклад е изготвен. Заради натовареността на ръководството на регулатора в последните дни обаче документът още не е обсъден.
Има нарушения, включително и по отношение на това кога са сключени договорите за присъединяване и кога е започнала фактическата работа на предприятията, коментира тя. Това разминаване е важно, защото по-ранното подписване на договорите би могло да означава и по-благоприятни условия за производителите – например да се възползват от по-високите преференциални цени за изкупуване на енергията, които важаха преди две години.
Дали работата по изграждането действително е продължила и след сключването на договора за присъединяването, трябва да бъде доказано безспорно, заяви още Тодорова. За тези допълнителни проверки обаче липсват достатъчно средства.
Бюджетът на ДКЕВР за 2014 година е бил 3,9 млн. лева, или с 2 млн. лева по-малко от поисканите от ръководството на регулатора. Допълнително са били удържани 5% като резерв, а преди по-малко от месец служебното правителство е поискало съкращение на разходите с още 10 на сто.
Така, в момента дефицитът в ДКЕВР е около 700 000 лева, изчисли Тодорова. Най-голямото перо в него идва от одитите на електроразпределителните дружества, направени през пролетта – малко над 200 000 лева. По закон тези проверки се заплащат от дружествата и те са сторили това, но са превели средствата директно в републиканския бюджет и ДКЕВР очаква те да бъдат преведени по тяхната сметка. Друг сериозен разход на регулатора са съдебните дела.
Освен към договорите на ВЕИ производителите усилията на ДКЕВР за възстановяване на баланса в електроенергийната система са насочени още и към договорите с т.нар. американски централи - ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3. Според Тодорова се обсъждат различни варианти и един от тях е предложението на министър Васил Щонов за разсрочване на възвръщаемостта на инвестициите. Подобен вариант се обсъжда и по отношение на договори с ВЕИ инвеститори.
На трето място се работи за подобряване на ефективността в управлението на държавните дружества в сектора на енергетиката, припомни Тодорова.
Председателят на ДКЕВР допълни, че служебното правителство работи по промените в Закона за енергетиката, които касаят избора на членове на енергийния регулатор. Според нея предложението е ръководството на комисията да се избира от Народното събрание, а не както досега от Министерския съвет. Ще бъде „прекъсната връзката между председателя и властта“, допълни още Тодорова, цитирана от dnes.bg.
В момента всички членове имат равни права при вземането на решения, но председателят има и допълнителни функции, смята тя.

Коментари

Новини Варна